Έρχονται αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική σε δύο δόσεις

Τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική με γνώμονα τη μείωση της δαπάνη αλλά και του clawback επιχειρεί να θεσμοθετήσει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οι πρώτες και πιο επείγουσες αλλαγές αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου στο νομοσχέδιο για την ΕΚΑΠΥ, ενώ οι επόμενες αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΕΟΠΥΥ το οποίο θα κατατεθεί τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας επιδιώκει με διατάξεις στο νομοσχέδιο για την ΕΚΑΠΥ, να εξασφαλίσει 150 εκατ. ευρώ μέσω της μετακύλησης του κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους πολίτες, σε άλλο λογαριασμό δαπανών του Προϋπολογισμού του κράτους και δη στα κονδύλια πρόνοιας

Επίσης σε συζήτηση είναι και το θέμα της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα τα οποία θα αποζημιώνονται σε χαμηλότερες τιμές από τον ΕΟΠΥΥ λόγω διαπραγμάτευσης. Επειδή το ποσοστό αποζημίωσης όμως αφορά στη τιμή καταλόγου η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει μια οριζόντια μείωση για τα σκευάσματα στη συμμετοχή των ασθενών κατά 50% σε αυτό που πλήρωναν. Υπάρχουν σκέψεις για μείωση κατά 25% σε αυτό που πλήρωναν ή στο χειρότερο σενάριο να μην αλλάξει καθόλου.

Τα σκευάσματα Βιταμίνης D, μαγνησίου και Σιδήρου θα μεταφερθούν στην αρνητική λίστα εκτός από ορισμένες βασικές κατηγορίες για τις οποίες εκκρεμεί η γνωμοδότηση του ΕΟΦ. Από αυτή την κίνηση η αναμενόμενη εξοικονόμηση εκτιμάται στα 50-75 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αναμένεται να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική παρουσίαση Συγκριτικής αξιολόγησης κατανάλωσης σε άλλες αγορές της ΕΕ και η υποχρεωτική αναφορά της χαμηλότερης ευρωπαϊκής τιμής.

Το Υπουργείο θα αναζητήσει από κεφάλαια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid, πόρους για την κάλυψη της δαπάνης που σχετίζεται με τον κορονοϊό στα νοσοκομεία για το έτος 2021.

Στην νομοθετική ρύθμιση θα νομοθετείται επίσης το δικαίωμα του υπουργού να εκδίδει δεύτερο δελτίο τιμών και να υπερβαίνει τη μείωση της τιμής κατά 7% σε περίπτωση που η τάση των δαπανών είναι αντίθετη με τις προβλέψεις.

Επόμενες διατάξεις

Τα προηγούμενα ζητήματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Από κει και πέρα μέχρι τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν και νομοθετικές διατάξεις που θα αφορούν τις κατευθυντήριες γραμμές και τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως δεν αναμένεται να έχουν αντίκτυπο νωρίτερα από το 2023 στην φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης θα θεσμοθετηθεί η ενεργοποίηση Επιτροπής Φαρμακευτικής Δαπάνης και ομάδας εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών και της φαρμακοβιομηχανίας για τη χάραξη μακροχρόνια στρατηγικής του κλάδου.

Τέλος θα υπάρξει και αναθεώρηση για την αναλογική συμμετοχή στο clawback 80%-20% (το τελευταίο αφορά το clawback που επωμίζονται οι εταιρείες που παρουσιάζουν ανάπτυξη). Αυτή η διαδικασία θα έχει να κάνει και με συζητήσεις για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

clawbackφαρμακευτική δαπάνηφαρμακευτική πολιτικήΘάνος Πλεύρης