Έρχονται άμεσα οι αλλαγές στο clawback

Στην κατάργηση της κατανομής του clawback «80-20» στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη και «90-10» στη νοσοκομειακή, προχωρά το Υπουργείο Υγείας με τροπολογία που θα κατατεθεί στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ και ΕΟΠΥΥ, που κατατέθηκε χθες Τρίτη 3/5 στη Βουλή.

Αν και αρχικά πρόθεση ήταν να ενταχθεί στο σώμα του νομοσχεδίου με την κατάθεση του, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, η επεξεργασία των διατάξεων χρειάστηκε περισσότερο χρόνο, ενώ αναμένονται ακόμη και οι εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις αλλαγές. Διάστημα στο οποίο ο Υπουργός Υγείας φέρεται να ενημέρωσε και τους εκπροσώπους του κλάδου για τις αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την τροπολογία θα καταργηθεί η «συνταγή» βάσει της οποίας το 80% του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 20% βάσει της ανάπτυξης της.

Για να εξισορροπηθεί η αλλαγή θα υπάρξει μια αλλαγή στα rebate, με την εισαγωγή επιπλέον ποσοστού για ΦΥΚ που δεν έχουν γενόσημο και για τις κατηγορίες με υψηλή κατανάλωση. Αν και τα ποσοστά δεν έχουν κλείσει ακόμη, φέρεται πως το πρώτο (φάρμακα υψηλού κόστους χωρίς γενόσημα) θα κυμαίνεται μεταξύ 3% και 5% και για τα σκευάσματα υψηλής κατανάλωσης 2% με 3%.

Αντίστοιχα, θα καταργηθεί και η αντίστοιχη «συνταγή» για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, βάσει της οποίας το 90% του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 10% βάσει της ανάπτυξης της.

Αν και η κατάργηση των 80-20 και 90-10 αποτελούσε πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών, αρκετοί παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις αλλαγές, εκφράζοντας ανησυχία για εκτίναξη της δαπάνης, αν δεν συνοδευτεί από αποφασιστικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί και «θεραπευτική προτεραιότητα» στα γενόσημα, σε όποια θεραπευτική κατηγορία υπάρχουν σκευάσματα.

Στα σχέδια του Υπουργείου, είναι να φέρει Υπουργική Απόφαση με αλλαγές και σε ό,τι αφορά την ταύτιση ασφαλιστικής με λιανική τιμή των γενοσήμων, στην αποζημίωση των φαρμάκων (διαβάστε σχετικά).

clawback