Ερχονται εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα – Με τροπολογία ρυθμίζονται αμοιβές για συμμετοχή γιατρών στο πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”

Τροπολογία με την οποία προβλέπεται η εκκίνηση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αμοιβή των γιατρών για αυτό, όπως και συνολικά η αμοιβή των γιατρών στο πρόγραμμα πρόληψης με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης», αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα το οποίο εισάγεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής. Με την προωθούμενη ρύθμιση επιδιώκεται να καλυφθεί ένα νομοθετικό κενό για αποζημίωση και των γιατρών του ΕΣΥ. Ειδικότερα, το επίδομα ειδικού σκοπού που προβλέπεται για τη συμμετοχή των γιατρών στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» διαφοροποιείται αναλόγως το εκάστοτε πρόγραμμα προσυμπτωτικού ελέγχου και αφορά: Σε προσωπικούς γιατρούς που είναι ιδιώτες, σε ιδιώτες που δεν είναι προσωπικοί γιατροί αλλά και σε προσωπικούς γιατρούς του ΕΣΥ.

Η τροπολογία δίνει την εξουσιοδότηση να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες. Το ποσό με το οποίο θα αποζημιώνει το κράτος τους γιατρούς ειδικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανέρχεται σε περίπου 20 ευρώ κατ’ άτομο, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Με τη ρύθμιση καλύπτεται και προσωπικό πλην γιατρών, όπως νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας, εφόσον συμμετάσχουν σε προγράμματα Δημόσιας Υγείας, για παράδειγμα στην παιδική παχυσαρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες από 30 έως 70 ετών, περιλαμβάνει εξετάσεις για το λιπιδαιμικό προφίλ και το μεταβολικό σύνδρομο και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο του 2023. Θα προηγηθεί το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες από 21 έως 65 ετών. Το τελευταίο πρόγραμμα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο, ωστόσο μετατίθεται για μετά τις γιορτές καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα βρει ανταπόκριση. Με το νέο έτος αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα εκείνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για 3,8 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες από 50 έως 70 ετών.

Ρυθμίζεται η δαπάνη για τις ηπαρίνες, αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα διαγνωστικά

Στο μεταξύ, στην ίδια τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία θα καλυφθεί η νοσοκομειακή δαπάνη των ηπαρινών για το 2021 και συγκεκριμένα το clawback που προκύπτει. Παρόμοια ρύθμιση είχε γίνει και για τη δαπάνη των ηπαρινών στον ΕΟΠΥΥ το 2021, εξαιρώντας τες από το clawback. Και αυτό καθώς αναγνωρίζονται τα προβλήματα που προέκυψαν από τις διεθνείς ελλείψεις πρώτων υλών για την παραγωγή τους αλλά και τις αυξημένες ανάγκες της χώρας. H ηπαρίνη χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό στην πρόληψη και τη θεραπεία της θρόμβωσης και της εμβολής. Μεταξύ άλλων, είναι βασικό συστατικό στη διαδικασία αιμοκάθαρσης των νεφροπαθών καθώς και αντιπηκτικό που χορηγείται σε εγκύους γυναίκες.

Παράλληλα, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις πράξεις των διαγνωστικών εξετάσεων για το έτος 2022. Συγκεκριμένα, ενισχύεται με επιπλέον 15 εκ. ευρώ, καθώς υπηρξε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μετά και από αυτήν την παρέμβαση ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί είτε απευθείας είτε με ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2022 με σχεδόν 75 εκ ευρώ.

Υπουργείο Υγείαςκαρδιαγγειακά νοσήματανομοσχέδιοΠροληπτικός έλεγχοςπροσωπικός γιαρός