Έρχονται οι υπηρεσίες τηλεσυμβουλευτικής

Μια νέα …λογική στη διαδικασία παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επέβαλε η εκδήλωση της πανδημίας στη χώρας, επισπεύδοντας τις διαδικασίες έναρξης της τηλεσυμβουλευτικής για την υποστήριξη ασθενών – επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid19. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα αναμένεται η έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής απόφασης.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γ. Κωτσιόπουλος, στο πλαίσιο ψηφιακής συζήτησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είχε αναφερθεί στις σημαντικές αλλαγές που θα επιφέρουν και στην καθημερινότητα των πολιτών οι εξ αποστάσεως υπηρεσίες υγείας, όπως η τηλεσυμβουλευτική.

Όπως είχε αναφέρει το πρόγραμμα θα αφορά την υποστήριξη ασθενών – επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό, μέσω του κινητού τηλεφώνου ή/και του ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Η πρόσβαση θα είναι απλή και ασφαλής, με ηλεκτρονική δήλωση στο portal covid19.gov.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνική υποδομή έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που θα σημάνει την έναρξη του προγράμματος.

Η λειτουργία της τηλεσυμβουλευτικής θα είναι αρχικά πιλοτική.

Στην πράξη, οι ασθενείς θα μπορούν, χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή, να συνομιλούν με γιατρό ζητώντας συμβουλές γύρω από την καθημερινή πορεία της νόσου, ώστε να απευθυνθούν σε δομές υγείας ή να ζητήσουν βοήθεια.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του COVID-19, άλλωστε, στόχος ήταν η δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών υγείας των Μονάδων ΠΦΥ (ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κλπ), στις δημόσιες δομές ΠΦΥ.

Ρόλος αυτών των επαγγελματιών υγείας θα είναι η τακτική επικοινωνία με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους, ιδίως τους χρονίως πάσχοντες και τις ευπαθείς ομάδες που είναι σε απομόνωση στο σπίτι, για την παροχή συμβουλευτικής.

Τι ακολουθεί
Επόμενο στάδιο για το Υπουργείο Υγείας είναι η επέκταση του συστήματος για τηλεσυμβουλευτική υποστήριξη των τουριστών. Αλλά εξετάζεται και η εφαρμογή της τηλεϊατρικής, που πρόκειται για ένα πιο περίπλοκο σύστημα που επιτρέπει ακόμη και τη διάγνωση προβλημάτων υγείας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Το Υπουργείο αναμένεται δε να ασχοληθεί περαιτέρω με την τηλεϊατρική από το Σεπτέμβριο.

«Μέσα στο Φθινόπωρο, λοιπόν, αναμένεται να εισάγουμε δομικές αλλαγές, που καθυστέρησαν λόγω της κρίσης», είχε αναφέρει ο κ. Κωτσιόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, στα επόμενα βήματα του υπουργείου υγείας περιλαμβάνονται:

Η σύσταση του οργανισμού διασφάλισης της ποιότητας στην υγεία
Το εθνικό ηλεκτρονικό δίκτυο υγείας και ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας.
Η νέα κεντρική αρχή προμηθειών στην υγεία.
Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον πολίτη.

ΤηλεϊατρικήCovid-19Γιάννης Κωτσιόπουλος