Έρευνα: Αυξάνονται οι ξαφνικοί θάνατοι εκτός νοσοκομείου σε περιοχές με πολλά κρούσματα κορονοϊού

Μια νέα έρευνα από την ιατρική σχολή Hofstra/Northwell του Νοσοκομείου Lenox της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Έλληνα καρδιολόγο Σταύρο Μουνταντωνάκη, παρουσιάζει ανησυχητικά στοιχεία που σχετίζονται με τον Κορονοϊό. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που είχαν τα περισσότερα κρούσματα Κορονοϊού παρουσιάζεται αύξηση των ξαφνικών θανάτων εκτός νοσοκομείου ενώ οι ερευνητές επιχειρούν τη συσχέτιση των δύο καταστάσεων. 
 
Για τους σκοπούς της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Heart Rhythm” η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα από τα τεστ αντισωμάτων πολλών περιοχών της Νέας Υόρκης για την περίοδο Μαρτίου 2020-Αυγούστου 2020 και στη συνέχεια τα συσχέτισαν με αιφνίδιους θανάτους από καρδιακή ανακοπή και άλλες αιτίες. Όπως αναφέρει η έρευνα οι αιφνίδιοι θάνατοι ήσαν πιο αυξημένοι στις περιοχές με μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας. 

Όπως δήλωσε ο Δρ. Μουνταντωνάκης “Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες αναφορές για τη σχέση ανάμεσα στους ξαφνικούς εξωνοσοκομειακούς θανάτους και στους θανάτους από Covid-19, κάτι που ενισχύει περαιτέρω τη συσχέτιση ανάμεσα στους αιφνίδιους θανάτους εκτός νοσοκομείου και στο επιδημιολογικό φορτίο του SARS-CoV-2. (…) Τα επιδημιολογικά δεδομένα συνιστούν άμεσο υποκατάστατο του ιικού φορτίου και σχετίζονται έμμεσα με τους ανθρώπους που πεθαίνουν ξαφνικά στο σπίτι τους. Παραμένει προς διερεύνηση κατά πόσο αυτό οφείλεται στις καρδιακές επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορονοϊό ή στην ελλιπή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19″