Έρευνα: Από τι κινδυνεύει η ζωή όσων έχουν χάσει δόντια 

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Καρδιολογίας που διοργάνωσε το Αμερικάνικο Κολέγιο καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή ενήλικα άτομα που έχουν απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων που πολύ συχνά μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή. 
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια έρευνα συνδέει την εμφάνιση προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας με απειλητικές για τη ζωή καρδιαγγειακές νόσους. Το βασικότερο από προβλήματα της στοματικής κοιλότητας που ενοχοποιείται για αυτές τις σοβαρές καταστάσεις είναι η περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονώδη νόσο των ούλων, για μια άκρως προχωρημένη λοίμωξη κατά την οποία τα ούλα υποχωρούν και διαχωρίζονται από τα δόντια ενώ παράλληλα φθείρονται και τα οστά της στοματικής κοιλότητας. Η περιοδοντίτιδα είναι εξαιρετικά δύσκολα αντιμετωπίσιμη και γίνεται αιτία απώλειας δοντιών. Για τις ανάγκες της έρευνας συμμετείχαν 316.588 άτομα στις ΗΠΑ, από 40-79 ετών εκ των οποίων 13% είχαν καρδιαγγειακή νόσο και 8% είχαν απώλεια δοντιών. Το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πως το 28% των ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο παράλληλα ανήκε και στην κατηγορία εκείνων που δεν είχαν δόντια σε σύγκριση με το 7% εκείνων που είχαν καρδιαγγειακή νόσο αλλά δεν είχαν απώλεια δοντιών. 
 
Οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν πραγματικά να προλάβουν την περιοδοντίτιδα αφού πρόκειται για μια αρκετά προχωρημένη κατάσταση που σαφέστατα δεν εμφανίζεται ξαφνικά στη στοματική κοιλότητα αλλά “δουλεύει” καιρό για να εγκατασταθεί. Ο καθαρισμός των δοντιών τουλάχιστον κάθε 6 μήνες είναι απαραίτητος και για την καλή υγεία της καρδιάς!
περιοδοντίτιδακαρδιαγγειακά νοσήματα