Έρευνα για συνδυασμό δύο εμβολίων ξεκινά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Έρευνα με τη συμμετοχή 820 εθελοντών ηλικίας πάνω από 50, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στόχος της έρευνας είναι να ελεγχθεί η ανοσολογική αντίδραση που παράγεται εφόσον συνδυαστούν δύο δόσεις διαφορετικών εμβολίων κατά της covid-19 – της AstraZeneca και της Pfizer – σε έναν ασθενή. Επιπλέον, στην έρευνα αναμένεται να μπουν και άλλα εμβόλια, όταν αυτά εγκριθούν στη Βρετανία.  Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούλιο.

Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί και η αποτελεσματικότητα της προστασίας που παρέχεται από το εμβόλιο αν το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης αλλάξει. Οι φαρμακοβιομηχανίες αρχικά συνιστούσαν το διάστημα αυτό να είναι 4 εβδομάδες, ενώ οι βρετανικές αρχές προτιμούν να φτάνει τις 12.  Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Μάθιου Σναπ: “ Αν αποδείξουμε ότι τα εμβόλια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά, θα αυξηθεί σημαντική η ευελιξία στη διανομή τους”.  Ενώ ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν-Ταμ υπογραμμίζει τη σημασία του να διαθέτουμε δεδομένα τα οποία μπορεί να στηρίξουν ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εμβολιασμού, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζονται στις προμήθειες. Επίσης, είναι πιθανό, συνδυάζοντας τα εμβόλια, η ανοσολογική αντίδραση να είναι καλύτερη, με υψηλότερα ποσοστό αντισωμάτων που διαρκούν και πιο πολύ, προσθέτει ο Δρ. Βαν-Ταμ.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

εμβόλιοCovid-19πανεπιστήμιο Οξφόρδηςεμβόλιο astrazenecaΕμβόλιο Pfizer