Έρευνα: Πιο βαριά νοσούν από Κορονοϊό άτομα με κακή στοματική υγιεινή

Με αναπνευστική ανεπάρκεια κινδυνεύουν οι ασθενείς που νοσούν από Κορονοϊό και έχουν κακή στοματική υγιεινή όπως ασθένεια των ούλων. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο California Dental Association και η οποία διεξήχθη από το Hunt School of Dental Medicine στο Ελ Πάσο. 
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνας Dr. Richard Black όταν ο οργανισμός “κουβαλά” ήδη μια φλεγμονή όπως η ουλίτιδα εξαιτίας κακής στοματικής υγιεινής, η φλεγμονή που προκύπτει από τον Κορονοϊό είναι σε χειρότερη έκταση. Στην πραγματικότητα, η ουλίτιδα, όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, λειτουργεί σαν υποκείμενο νόσημα. “Αν τα ούλα και η στοματική κοιλότητα έχουν φλεγμονή και είναι γεμάτα βακτήρια, αν δεν είναι καθαρά, αυτό πρόκειται να κάνει ακόμα χειρότερη οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία βρίσκεστε όπως ένα καρδιακό επεισόδιο, έναν καρκίνο, ασθένεια των νεφρών και ότιδήποτε άλλο…Να πλένετε τα δόντια σας και να κάνετε οδοντικό νήμα δύο φορές την ημέρα. Να καθαρίζετε και όχι απλά να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Συνήθιζα να λέω στους ασθενείς μου: “Καθένας μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του. Πρέπει να μάθετε πώς να τα καθαρίζετε” Να βλέπετε τον οικογενειακό σας οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προφυλάξει τη συνολική στοματική υγιεινή σας…”, υπογράμμισε ο καθηγητής. 
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι έρευνες που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι τα βακτήρια και μικρόβια του στόματος μπορούν να γίνουν αιτία πρόκλησης σοβαρότατων καταστάσεων υγείας. Δυνητικά, μπορούν να βλάψουν την καρδιά, το έντερο, το στομάχι προκαλώντας ακόμη και πολλές μορφές καρκίνου, με πρώτο τον καρκίνο του στόματος που αποτελεί μια άκρως επώδυνη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση.  
κορονοϊόςκακή στοματική υγιεινή