Έρευνα: Ποια μορφή τιμωρίας δεν βλάπτει τα παιδιά

Η τιμωρία στα παιδιά, όταν επιβάλλεται με τον σωστό τρόπο, δεν τα βλάπτει και δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό και στη συμπεριφορά τους.

Ειδικότερα το λεγόμενο time out, κατά το οποίο το παιδί καλείται να κάτσει σε έναν συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού (στο δωμάτιό του, στη σκάλα, σε μια καρέκλα στο σαλόνι ή αλλού) για ορισμένα λεπτά, ως συνέπεια μιας πράξης του, δεν πρόκειται να τα βλάψει ή να βλάψει τη σχέση των γονιών μαζί τους.

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan δημοσιεύθηκε στο Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics και έδειξε ότι όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνική.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 1.400 οικογένειες και τις γονικές στρατηγικές, όταν τα παιδιά ήταν 3, 5 και 10 ετών.

Μέτρησαν τη θετική και την αρνητική στάση των παιδιών απέναντι στους γονείς τους, την ψυχική τους υγεία και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, χρησιμοποιώντας παιχνίδια, παρατηρήσεις και αλληλεπιδράσεις με βίντεο.

Ένας στους τρεις γονείς επέβαλε time out στο παιδί του, όταν εκείνο ήταν 3 ετών, ή του είπε να καθίσει ήσυχα στη γωνία για λίγο.

Η έρευνα δεν διαπίστωσε διαφορές στα επίπεδα ανησυχίας και κατάθλιψης των παιδιών, ούτε στον αυτοέλεγχό τους ή στην τάση τους να πάνε ενάντια στους κανόνες, σε σύγκριση με την ομάδα των γονέων, που δεν χρησιμοποίησε την τεχνική του time out.

Αντίθετα, όταν οι γονείς είπαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει σωματική τιμωρία, τα παιδιά τους έγιναν πιο επιθετικά.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των γονέων, που δήλωσαν ότι έχουν κατάθλιψη, τα παιδιά τους ήταν πιθανότερο να έχουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και πιο επιθετική συμπεριφορά.

Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Η Dr Rachel Knight, συγγραφέας της μελέτης και παιδοψυχολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της μελέτης οι γονείς συχνά αμφισβήτησαν εάν έκαναν το σωστό για τα παιδιά τους.

“Δυστυχώς, το πρώτο πράγμα που κάνουν πολλοί γονείς, είναι να αναζητούν συμβουλές στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στους φίλους και όχι στους ειδικούς. Όμως υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες στο Διαδίκτυο, που δεν ελέγχονται ή δεν είναι ακριβείς.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία από έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η τιμωρία τύπου time out στη μείωση της προβληματικής συμπεριφοράς, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Είναι μια στρατηγική για γονείς, που συχνά παρεξηγείται και γίνεται κατάχρησή της”.

Τα “κλειδιά” για τη σωστή χρήση της τεχνικής

Η επικεφαλής ερευνήτρια τόνισε ότι, για να έχει επιτυχία η τιμωρία, χρειάζεται:

  • Να επικρατεί ηρεμία
  • Να υπάρχει συνοχή
  • Να είναι θετικό το περιβάλλον
  • Να προγραμματίζεται η διαδικασία εκ των προτέρων
  • Να καταλάβουν τι συμβαίνει, τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά
  • Να αποφεύγονται οι φωνές (από τους γονείς)

 

κατάθλιψηtime outτιμωρία