Έρευνα: Σου αρέσει ο μεσημεριανός ύπνος; Μπορεί να είναι στα γονίδιά σου

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θα έλεγαν όχι σε έναν σύντομο υπνάκο στη διάρκεια της μέρας. Ο μεσημεριανός ύπνος, για παράδειγμα, είναι μια συνήθεια που αρκετοί ορκίζονται για τα οφέλη της. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Massachusetts General Hospital, η αγάπη για τον ύπνο στη διάρκεια της μέρας οφείλεται σε γενετικούς δείκτες. 

Όπως αναφέρει ένας από τους επικεφαλείς της έρευνας, ο Hassan Saeed Dashti, στόχος των ερευνητών ήταν να διευκρινίσουν τα γονίδια εκείνα που ενεργοποιούν τους βιολογικούς μηχανισμούς που μας κάνουν να αγαπάμε τον ύπνο στη διάρκεια της μέρας. 
 
Για τους σκοπούς της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποιούν δεδομένα από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει γενετικές πληροφορίες από 452.633 άτομα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν σχετικά με τη ρουτίνα του ύπνου τους ενώ κάποιοι από αυτούς φορούσαν συσκευές που παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με την δραστηριότητα στη διάρκεια της μέρας ή το πόσες ώρες κάθονταν στη διάρκεια της μέρας. Από τα παραπάνω δεδομένα, η επιστημονική ομάδα εντόπισε 123 περιοχές που σχετίζονται με τον ύπνο στη διάρκεια της μέρας και τη σχέση του με το ανθρώπινο γονιδίωμα. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν τα γονιδιώματα 541.333 ατόμων από τη γενετική βάση δεδομένων 23andMe. “Διαπιστώσαμε ότι ο συχνός ύπνος στη διάρκεια της μέρας μπορεί να αυξήσει την περιφέρεια μέσης και την αρτηριακή πίεση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Hassan Saeed Dashti, κάνοντας λόγο για επιπτώσεις των συνηθειών μας που σχετίζονται με τον ύπνο στη συνολική υγεία του οργανισμού. Η περαιτέρω εξέταση γονιδιωμάτων και ύπνου οδήγησε τους ειδικούς στη διαπίστωση ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον ύπνο στη διάρκεια της μέρας. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που συνηθίζουν να παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στη μέρα, ανήκαν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: 
 
-Άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.
-Άτομα που κοιμούνται περισσότερες ώρες τη νύχτα και έχουν υπνηλία τις πρωινές ώρες. 
-Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, μεγάλη περιφέρεια μέσης και υψηλή αρτηριακή πίεση.
-Άτομα που έχουν διαγνωστεί με υπνική άπνοια.
-Καπνιστές.
-Άνεργοι, συνταξιοδοτημένοι ή περιστασιακά εργαζόμενοι. 
 
Οι επιστημονική ομάδα επιχειρεί να απαντήσει και στους λόγους που μας κάνουν να κοιμόμαστε τις πρωινές ώρες. Τέτοιες αιτίες μπορεί να είναι:
 
-Η ανάγκη για ύπνο που είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο.
-Ο διακεκομμένος ύπνος στη διάρκεια της νύχτας που έχει ως αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται πλήρως το σώμα. 
-Όταν κάποιος ξυπνά εξαιρετικά νωρίς το πρωί με αποτέλεσμα το μεσημεράκι να θέλει λίγη ώρα ξανά στο κρεβάτι του… 
μεσημεριανός ύπνοςρουτίνα ύπνουύπνος στη διάρκεια της μέρας