Έρευνα: σπάνια πάθηση που σχετίζεται με πονοκεφάλους στις γυναίκες είναι σε έξαρση

Ένας πονοκέφαλος πολύ συχνά αποδίδεται σε κόπωση, στρες ή ακόμη και στη διατροφή. Όταν επιμένει, ωστόσο, απαιτείται διερεύνηση αφού ο πονοκέφαλος πολύ συχνά είναι το σύμπτωμα μιας αρκετά σοβαρής πάθησης. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες. 

Η ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση δεν είναι μια συνηθισμένη πάθηση ωστόσο μπορεί να ταλαιπωρήσει σημαντικά τον πάσχοντα από αυτήν. Πρόκειται για μια πάθηση αγνώστου προέλευσης που δυνητικά μπορεί να απειλήσει ακόμα και την όραση. Συνηθέστερα, εμφανίζεται σε γυναίκες 30-40 ετών, υπέρβαρες τις περισσότερες φορές και τα συμπτώματά της είναι ο διάχυτος πονοκέφαλος, δηλαδή πονοκέφαλος σε όλο το κεφάλι ο οποίος είναι πιο έντονος τις πρωινές ώρες και επιδεινώνεται με τον βήχα. Άλλο σύμπτωμα της πάθησης είναι οι οπτικές διαταραχές όπως η διπλωπία και η θολή όραση ενώ πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει εμβοές οι οποίες συμβαδίζουν με τον καρδιακό παλμό. 

Γιατί είναι επικίνδυνη η ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση; 

Η ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση είναι επικίνδυνη καθώς η ενδοκράνια υπέρταση, δηλαδή η αύξηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσα στον εγκέφαλο μπορεί να απειλήσει την όραση του ασθενούς εφόσον σταδιακά λόγω της πίεσης ατροφεί το οπτικό νεύρο. 

Τι αναφέρει η νέα έρευνα σχετικά με την ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση;

Ερευνητές από την Ουαλία μελέτησαν ιατρικά δεδομένα από το 2003 έως το 2017, για να διαπιστώσουν σημαντική αύξηση των πασχόντων από ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μεταξύ των πασχόντων με τους οποίους ασχολήθηκαν, υπάρχουν κοινά όπως το βάρος, η σεξουαλική ζωή και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες. Ο επικεφαλής της έρευνας,  William Owen Pickrell, PhD, MRCP αναφέρει ότι η ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση συνήθως αποτελεί διάγνωση του οφθαλμιάτρου αφού η γυναίκα σε προχωρημένο πια στάδιο απευθύνεται εκεί για τα προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζει εφόσον έχει εξασθενίσει το οπτικό νεύρο. Σε κάθε περίπτωση όταν ο πονοκέφαλος επιμένει είναι αναγκαίο να βρεθεί η αιτία που τον προκαλεί αφού όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αν οι πάσχουσες γυναίκες είχαν διερευνήσει με τη βοήθεια της επιστήμης τους πονοκεφάλους τους θα είχαν “απαντήσει” στην σπάνια αυτή πάθηση με τα μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η επιστήμη.

πονοκέφαλοςιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση