Έρευνα: σταδιακή απώλεια όρασης λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Θα μπορούσε ποτέ κανείς να σκεφτεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στα μάτια, με κίνδυνο για σταδιακή απώλεια όρασης; Μάλλον δύσκολα. Συνηθίζουμε να συνδέουμε την κακή ποιότητα του αέρα με αναπνευστικά προβλήματα και κάποια καρδιαγγειακά. Μια νέα έρευνα, ωστόσο, αποδεικνύει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί ακόμη και την υγεία των ματιών μας.
Σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η δημοσίευση της έρευνας πραγματοποιήθηκε στο οφθαλμολογικό περιοδικό British Journal of Opthalmology και οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Πολ Φόστερ από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) χρειάστηκε να αναλύσουν τα δεδομένα 52.602 ατόμων από 40 έως 69 ετών, εκ των οποίων 1.286 είχαν διαγνωστεί με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Για τους σκοπούς της έρευνας, οι επιστήμονες προχώρησαν σε συσχέτιση με τα επίπεδα έκθεσης του κάθε ατόμου σε μικροσωματίδια (PM2,5) και οξείδια του αζώτου στον αέρα. Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που είχαν εκτεθεί για περισσότερα χρόνια σε ατμοσφαιρική ρύπανση, παρουσίαζαν 8% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Πώς εξηγείται η σχέση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας… 
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί οξειδωτικό στρες ή φλεγμονή στον οργανισμό. Κάπως έτσι, αυξάνεται και η πιθανότητα να επιδρά αρνητικά στα μάτια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την πιο βασική αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών. Πρόκειται για μια πάθηση με ραγδαία αύξηση ενώ πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι οι πάσχοντες αναμένεται να φτάσουν τα 300 εκατομμύρια μέχρι το 2040!
ατμοσφαιρική ρύπανσηεκφύλιση ωχράς κηλίδας