Έρευνα: Όσοι ξυπνούν νωρίς, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

Πρωινό ξύπνημα, λοιπόν. Αυτό είναι το μυστικό για καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τη νέα, μεγάλη μελέτη, που δημοσίευσε το περιοδικό Nature Communications.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τους λεγόμενους “πρωινούς τύπους” με την καλύτερη ψυχική υγεία. Όπως φαίνεται, οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς, προγραμματίζουν καλύτερα την ημέρα τους και προλαβαίνουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι που τους βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Exeter και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης έδειξε ότι τα γονίδια διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε όλο αυτό.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 85.760 άτομα, τα οποία φορούσαν στον καρπό τους συσκευή, που παρακολουθούσε τις δραστηριότητές τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 5% των ατόμων, που φέρει τα περισσότερα γονίδια, από αυτά που σχετίζονται με το πρωινό ξύπνημα, τείνουν να ξυπνούν 25 λεπτά νωρίτερα από το άλλο 5%, που φέρει τα λιγότερα από αυτά τα γονίδια.

Συνολικά, ο αριθμός των περιοχών στο ανθρώπινο γονιδίωμα, που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στον κιρκάδιο ρυθμό, ανέρχεται πλέον στις 351, χάρη στη νέα έρευνα, από 24 που ήταν προηγουμένως. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι οι γενετικές περιοχές επηρεάζουν τον χρόνο του ύπνου, αλλά όχι την ποιότητα ή την διάρκειά του.

Οι νέες περιοχές του γονιδιώματος, που εντοπίστηκαν, περιλαμβάνουν εκείνες που είναι κεντρικά στο ρολόι του σώματός μας, οι οποίες επίσης αναφέρονται ως κιρκάδιος ρυθμός, καθώς και γονίδια που εκφράζονται στον εγκέφαλο και στον ιστό του αμφιβληστροειδούς στο μάτι.

Το ρολόι του οργανισμού μας έχει ελαφρώς μεγαλύτερο κύκλο από τον ημερήσιο κύκλο των 24 ωρών και η σύνδεση με τον οφθαλμικό ιστό θα μπορούσε να εξηγήσει πώς ο εγκέφαλος ανιχνεύει το φως για να “επαναφέρει” το ρολόι του σώματος κάθε μέρα και να ευθυγραμμιστεί με τον 24ωρο κύκλο.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Exeter Mike Weedon, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: “Αυτή η μελέτη αναδεικνύει έναν μεγάλο αριθμό γονιδίων, που μπορούν να μελετηθούν λεπτομερέστερα, για να διερευνηθεί πώς διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικά ρολόγια σώματος.

Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που συμμετείχε στη μελέτη μας, σημαίνει ότι έχουμε δώσει τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι σήμερα ότι οι “κουκουβάγιες” είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η σχιζοφρένεια και η λιγότερη ψυχική ευεξία, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την πλήρη κατανόηση αυτού του συσχετισμού”.

Το ρολόι του οργανισμού επηρεάζεται από γονίδια και από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η έκθεση στο τεχνητό φως, η εργασία και οι δραστηριότητες.

Επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα μοριακών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών επιπέδων και της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς και τα μοτίβα ύπνου και αφύπνισης.

Ο Dr Samuel Jones, που, επίσης, συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη, είπε: “Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε πολύ λίγα για το αν το ρολόι του οργανισμού σας επηρεάζει τις πιθανότητες να νοσήσετε. Η μελέτη μας δείχνει ότι μέρος των λόγων, για τους οποίους μερικοί άνθρωποι ξυπνούν με τα κοκόρια, ενώ άλλοι είναι κουκουβάγιες, οφείλεται σε διαφορές τόσο στον τρόπο, με τον οποίο οι εγκέφαλοί μας αντιδρούν στα εξωτερικά φωτεινά σήματα, όσο και στην κανονική λειτουργία των εσωτερικών ρολογιών μας”.