Έρπης: ο ιός που δεν θεραπεύεται και η αντιμετώπισή του

Ο έρπης είναι ένας ιός που δεν θεραπεύεται. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα μπει στον οργανισμό, παραμένει σε αυτόν για πάντα. Πρόκειται για μια πολύ κοινή κατάσταση από την οποία υποφέρουν αρκετά άτομα, καθώς έχει ξαφνικά ξεσπάσματα, ιδιαιτέρως ενοχλητικά και επώδυνα. Συνήθως, εμφανίζεται με μικρές ή μεγαλύτερες φουσκάλες και πληγές στο στόμα (επιχείλιος έρπης), στα γεννητικά όργανα (έρπης των γεννητικών οργάνων) αλλά ακόμη και στο εσωτερικό των μηρών και τον πρωκτό.

Ο έρπης είναι ένας ιός που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και χαρακτηρίζεται για την υψηλή μεταδοτικότητά του. Ο λόγος για τον οποίο δεν θεραπεύεται, είναι γιατί έχει την ικανότητα να ξεγελά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το άλλο επικίνδυνο χαρακτηριστικό του, είναι ότι μένει ανενεργός, με το άτομο να είναι απολύτως ασυμπτωματικό. Κάπως έτσι μπορεί να μεταδίδεται από την σεξουαλική επαφή ή ακόμη και από το φιλί, χωρίς να είναι ορατός… 

Η αντιμετώπιση του ιού γίνεται με συγκεκριμένα φάρμακα ανάλογα με το είδος και την περιοχή της εμφάνισης του, πολλά εκ των οποίων είναι αντιϊκα και άλλα τοπικής εφαρμογής για την επούλωση των πληγών του έρπητα. Το σημαντικό όμως σε ό,τι αφορά τον ιό είναι να περιοριστεί η μετάδοσή του και αυτό μπορεί να γίνει αν το άτομο το γνωρίζει ότι έχει έρπη. Αρχικά, το άτομο που έχει έρπη πρέπει να ενημερώσει τον/την σύντροφό του και να χρησιμοποιεί προφυλάξεις ακόμη και στις σεξουαλικές επαφές στις οποίες δεν εμφανίζει συμπτώματα. Παράλληλα, θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει φάρμακα που θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. 

επιχείλιος έρπηςέρπηςέρπης των γεννητικών οργάνων