Έσοδα 15,9 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία από 318.000 ανεμβολίαστους εξηντάρηδες

Περίπου 318.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών παρέμειναν σταθεροί στην άρνησή τους να λάβουν έστω μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, γεγονός το οποίο θα επιβαρύνει την τσέπη τους άμεσα. Μάλιστα μόνο από την επιμονή τους αυτή τον Ιανουάριο, το κράτος τους έχει ήδη επιβάλει το σχετικό πρόστιμο το οποίο ένα εισπραχθεί θα σήμαινε έσοδα της τάξης των 15,9 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, “σε σχέση με το διοικητικό πρόστιμο, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα καταλογισμός των πρώτων διοικητικών προστίμων που αφορούν το μήνα Ιανουάριο σε 317.962 πολίτες και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει το διοικητικό πρόστιμο για το μήνα Φεβρουάριο”.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τον μήνα Ιανουάριο ήταν μόνο 50 ευρώ καθώς αφορούσε μόνο το δεύτερο μισό του μήνα. Το πρόστιμο αυτό χρεώνεται στους πολίτες μέσω της ΑΑΔΕ όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ναι και λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να το πληρώσουν. Από το Φεβρουάριο το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ.

Από την άλλη στην περίπτωση που γινόταν η πληρωμή από όλους, θα εισέρρεαν στα ταμεία του κράτους περί τα 15,9 εκατ. ευρώ τα οποία όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Χθες επίσης ο κ. Θεμιστοκλέους  ανακοίνωσε ότι  για το εμβόλιο Novavax, η εταιρεία επιβεβαίωσε την πρώτη παράδοση για την ερχόμενη Τετάρτη και έτσι η πλατφόρμα, για να μπορούν να κλείσουν οι πολίτες όπου θέλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Novavax, θα ανοίξει σήμερα μέχρι το μεσημέρι.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Novavax γίνονται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και δεν πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εμβολιασμός με Novavax για αναμνηστική δόση. Ο πρώτος εμβολιασμός με το εμβόλιο της Novavax θα γίνει το Σάββατο 5/3.

Εμβολιαστική κάλυψη

Ο κ. Θεμιστοκλέους χθες σημείωσε ότι πλέον ξεπεράσαμε τα 20.145.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.850.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,9% του γενικού πληθυσμού- είναι ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και 84,4% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 85,4%.

Περισσότεροι από 7.530.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Και εδώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 71,7% και στο γενικό πληθυσμό 82,7%.

Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5.831.000, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.350.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 92% και ακόμη 75.000 συμπολίτες μας, ποσοστό 1,3%, έχει προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Από τα 5.376.000 συμπολίτες μας, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό στους 7 μήνες για τα διδοσικά και 3 μήνες για το μονοδοσικό τους εμβόλιο της Johnson Johnson, έχει εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση το 96% και μόνο ένα 4% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

ΕΣΥΠρόστιμοΕμβολιασμός κοροναϊούΜάριος Θεμιστοκλέουςεμβόλια Novavax