ΕΣΥ: Εως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για τους Συντονιστές Διευθυντές – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου (αντί 24/5) δόθηκε στην απόφαση για προκήρυξη συντονιστών διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, μετά τις έντονες αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πήρε πίσω την αρχική προκήρυξη και την επαναπροσδιόρισε, αφήνοντας κατά βάση μεγαλύτερο διάστημα για υποβολή αιτήσεων. Η αλλαγή της απόφασης είναι η δεύτερη κατά σειρά υπαναχώρηση της κυρίας Γκάγκα το τελευταίο διάστημα, μετά την ανάκληση της εγκυκλίου για εφημερίες τομέα που, επίσης, είχε πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κατέθεσε εξώδικο στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποσυρθεί η προκήρυξη για τους διευθυντές. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό, το άρθρο 28 του νόμου 2190/1994, όπως ισχύει μετά και την τροποποίησή του με το άρθρο 27 του νόμου 5043/2023, απαγορεύει στο διάστημα από την προκήρυξη των εκλογών, μέχρι την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης την έκδοση πράξεων, που αφορούν το διορισμό ή την πρόσληψη και οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασής του προσωπικού του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α. και, γενικότερα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

“Η απαγόρευση αυτή καταλαμβάνει και κάθε σχετική προπαρασκευαστική πράξη ή απόφαση. Καταλαμβάνει, δηλαδή, και αποφάσεις έγκρισης προκήρυξης προς πλήρωση θέσεων”, αναφέρεται στο εξώδικο της ΟΕΝΓΕ.

Για “κινήσεις πανικού” κάνει λόγο και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, εξακολουθώντας να καταγγέλλει “προεκλογική ρουσφετολογική προκήρυξη”. Οπως αναφέρει με ανακοίνωσή του: “Η πολιτική ηγεσία είναι αιχμάλωτη των επιλογών της και με αυτά τα τερτίπια ομολογεί στην πράξη ακριβώς το αντίθετο: με την παράταση της προθεσμίας ως 30/6 τα αρμόδια συμβούλια θα αρχίσουν να εξετάζουν αιτήσεις και βιογραφικά καλό Σεπτέμβρη. Και με δεδομένο πως οι ίδιες οι σχετικές διατάξεις Γκάγκα προβλέπουν μια πρωτοφανή διαδικασία (π.χ. πως ο υπουργός έχει προνόμιο αναπομπής της κρίσης όσες φορές γουστάρει χωρίς να αιτιολογεί, προφανώς μέχρι το συμβούλιο να ‘χρίσει’ τον/την υποψήφιο/α επιλογής του υπουργού) δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί καμιά τέτοια ‘κρίση’ ως το τέλος του έτους.

Άρα η πολιτική ηγεσία λόγω του πανικού της ομολογεί στην πράξη πως δεν πρόκειται για ‘έκτακτη ανάγκη’ και πως δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος πρεμούρας να γίνει αυτή η ‘προκήρυξη’ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές εκτός από την καταγέλαστη ρουσφετολογία”.

συντονιστές διευθυντέςπροσλήψειςΕΣΥπροκήρυξηΜίνα Γκάγκα