Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2023: Οι στόχοι του υπουργείου Υγείας – Παιδική παχυσαρκία και προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου στην κορυφή της ατζέντας

Η .. διείσδυση των προληπτικών εξετάσεων στην καθημερινότητα των πολιτών και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης παιδικής παχυσαρκίας είναι κορωνίδα της στοχοθεσίας του υπουργείου Υγείας την τρέχουσα χρονιά, όπως περιγράφεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2023.

Στο Σχέδιο περιγράφονται οι πυλώνες της στρατηγικής του υπουργείου για τους μήνες που ακολουθούν, καθώς και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Οι γενικοί στόχοι που έχει θέσει η οδός Αριστοτέλους είναι οι εξής:

  • Βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού και αναμόρφωση του συστήματος δημόσιας Υγείας.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος Υγείας.
  • Αναβάθμιση νοσοκομείων, υποδομών Υγείας και ποιότητας υπηρεσιών.
  • Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης με διατήρηση βιωσιμότητας της φαρμακευτικής αγοράς.
  • Αναδιάρθωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οσον αφορά στον πρώτο, η παχυσαρκία μπαίνει στις προτεραιότητες για την Δημόσια Υγεία. Στην πρωτογενή πρόληψη έχει τεθεί ως στόχος η μείωση της παχυσαρκίας σε πληθυσμό στόχο 2.002.670 παιδιών και εφήβων 0-18 ετών. Επίσης, η μείωση της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας σε πληθυσμό στόχο 2,5 εκατομμυρίων πολιτών. Η προαγωγή της υγείας μητέρας – παιδιού – οικογένειας σε πληθυσμό στόχο 800.000 οικογενειών ανήκει, επίσης, στις δράσεις της πρωτογενούς πρόληψης. Το ίδιο και το πρόγραμμα πρόληψης και διακοπής καπνίσματος σε νέους. Η προσδοκία είναι να έχει ολοκληρωθεί το 30% του προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης το 4ο τρίμηνο του 2023.

Στον τομέα της δευτερογενούς πρόληψης σκοπός είναι έχει ολοκληρωθεί το 25% των προγραμμάτων προσυμτωματικού ελέγχου το 4ο τρίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη “τρέχει” ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, αναμένεται να ξεκινήσει εκείνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, προωθούνται εξετάσεις πρόληψης για ευπαθείς ομάδες απομακρυσμένων περιοχών.

Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης

Συγκεκρικριμένες δράσεις προβλέπονται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του 2023 και για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται πέντε πυλώνες. Ο πρώτος είναι η μείωση του clawback, με το ποσό για το 2023 να υπολογίζεται σε 150 εκατ ευρώ και η υλοποίησή του να τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του έτους.

Παράλληλα, περαιτέρω “στοπ” επιδιώκεται να μπει στην αναίτια κατανάλωση βιταμίνης D, μαγνησίου και σιδήρου. Προβλέπεται επαναξιολόγηση των σκευασμάτων αυτών από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί κλειστός προϋπολογισμός με μείωση από τα 110 εκατ ευρώ στα 40 εκατ ευρώ.
Ο τρίτος στόχος στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι να δοθούν κίνητρα μεταφοράς φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από τη λίστα αποζημίωσης στη μη αποζημιούμενη λίστα – με εκτιμώμενο όφελος 100 εκατ ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δαπάνη φαρμάκων και εξετάσεων των ανασφάλιστων που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, έχει φθάσει τα 310 εκατ. ευρώ. Με τον Ν. 4865, 238 Α’/04.12.2021, η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους θα γίνεται μόνο στις δημόσιες δομές, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις προκλητής ζήτησης. Το μέτρο αναμένεται να επιφέρει εξορθολογισμό € 60 εκ. Τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν από άλλους πόρους.
Η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων αναμένεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις και όφελος για τον ΕΟΠΥΥ. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί για το 2022 έκλεισαν στα 750 εκατ ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ με εκπτώσεις 348 εκατ ευρώ και 170 εκατ ευρώ για τα νοσοκομεία με εκπτώσεις γύρω στα 80 εκατ ευρώ. Επιπλέον για το 2023 έκλεισαν 770 εκατ ευρώ κλειστοί προϋπολογισμοί. Φαίνεται ότι εντός του 2023 θα ξεπεραστεί το 1,2 δις ευρώ.

φαρμακευτική δαπάνηΥπουργείο Υγείαςπαιδική παχυσαρκίαπρογράμματα πρόληψηςπαχυσαρκία