Εβδομάδα εξελίξεων για τα φαρμακεία

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί η ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, με σημαντικότερο επίκαιρο θέμα τη διάθεση των self tests. Ειδικά για τα τελευταία, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τη διεύρυνση των καναλιών διανομής τους.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, από σήμερα 14 έως τις 19 Ιουνίου θα γίνει διανομή τριών αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) από τα φαρμακεία όλης της επικράτειας (πλην Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας) σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νέους 18-30 ετών.

Στην ΠΕ Αχαΐας η διανομή των τριών τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα θα γίνει απευθείας από τις σχολικές μονάδες με οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Παιδείας.

Ειδικά στην ΠΕ Θεσσαλονίκης από 14 έως 19 Ιουνίου πέραν των τεστ που αναλογούν στην εκπαιδευτική κοινότητα θα διατίθενται από τα φαρμακεία και τρία τεστ σε όσους εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τη διάθεση και αυτών των τεστ ολοκληρώνεται η διανομή τους σε όλες τις ομάδες δικαιούχων για τον μήνα Ιούνιο. Από κει και πέρα αναμένονται νέες αποφάσεις για τον Ιούλιο όπου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά καθώς και τα σχολεία θα έχουν κλείσει αλλά και οι εμβολιασμένοι πιθανότατα δεν θα υποχρεούνται σε τεστ.

Διάθεση ΦΥΚ

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, το οποίο απασχολεί τα φαρμακεία. Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ , μετά από ερώτημα του προέδρου του ΠΦΣ , η δαπάνη που εγκρίθηκε στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αφορά στην παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφοράς ΦΥΚ από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε λοιπά σημεία του Οργανισμού (φαρμακεία νομών, ΠΕΔΙ κλπ) και όχι «για την μεταφορά φαρμάκων από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ απευθείας στους ασφαλισμένους, του οποίου δεν έχει εγκριθεί η διαδικασία» αυτή από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Εξάλλου αυτό είναι ένα ποσό που εγκρίνεται εδώ και χρόνια και αποτελεί και ένα από τα επιχειρήματα μας για τα οικονομικά οφέλη του ελληνικού δημοσίου, στην περίπτωση της διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία σύμφωνα και με την εισήγηση που εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του ΠΦΣ και κατατέθηκε στους αρμόδιους υπουργούς .

Ο ΠΦΣ ενημερώνει επίσης ότι ξεκινά μέσα στην εβδομάδα, ο διάλογος της Ομάδας Εργασίας μεταξύ ΠΦΣ και Υπουργείου Υγείας για τα θεσμικά θέματα του κλάδου.

Clawback Ιατροτεχνολογικών

Ακόμη ο ΠΦΣ σημειώνει προς τα μέλη του ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας την αλλαγή του νόμου όσον αφορά την επιβολή clawback σε παρόχους για τη χορήγηση των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει άμεσα ότι η απόφαση αυτή της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να εισηγηθεί την αλλαγή του νόμου που ισχύει για χρόνια, δεν αφορά στα φαρμακεία που αποδεδειγμένα δεν δημιουργούν προκλητή ζήτηση για τα προϊόντα που διαθέτουν μέσω συνταγογράφησης (αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής, καθετήρες κ.λ.π.) και για ένα μεγάλο αριθμό των οποίων οι τιμές αποζημίωσης είναι χαμηλότερες ή και ίσες με τις τιμές αγοράς των προϊόντων. Επομένως πολλά από αυτά είναι και ζημιογόνα για τα φαρμακεία” τονίζει ο ΠΦΣ.

Το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου 2021 αποφάσισε ομόφωνα στην περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας αποδεχθεί και νομοθετήσει την εισήγηση του ΕΟΠΥΥ να προβεί στην καταγγελία της Σύμβασης των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του Οργανισμού.

Βασίλης Κοντοζαμάνηςself testsΕΟΠΥΥclawbackΠΦΣφαρμακείαιατροτεχνολογικά προϊόντα