Ευεργετική η χρήση Botox για την ημικρανία

Το 2010, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το Botox  ως συνταγογραφούμενη φαρμακευτική θεραπεία για άτομα με χρόνιες ημικρανίες.

Η χρήση Botox για τη θεραπεία της ημικρανίας έχει αποδειχθεί ευεργετική για ασθενείς που εμφανίζουν 15 ή περισσότερες ημικρανίες το μήνα, αλλά η χρήση Botox δεν έρχεται χωρίς κίνδυνο.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη χρήση του Botox για τη θεραπεία της ημικρανίας, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων και των κινδύνων του:

Τι είναι το Botox;

Το Botox είναι μια βοτουλινική νευροτοξίνη, ένα δηλητήριο που επηρεάζει τα νεύρα, που παράγεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Clostridium botulinum. Αυτός είναι ο ίδιος τύπος βακτηρίων που προκαλεί αλλαντίαση, μια προοδευτική, δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή παράλυση, μπερδεμένη ομιλία και πεσμένα βλέφαρα, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.  Ωστόσο, όταν αυτή η νευροτοξίνη χορηγείται μέσω ένεσης, η επίδρασή της είναι εστιασμένη και δεν είναι επικίνδυνη.

Η χρόνια ημικρανία διαγιγνώσκεται όταν αντιμετωπίζετε 15 ή περισσότερες κρίσεις ημικρανίας και πονοκεφάλου το μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες στη σειρά. Αυτή η κατάσταση είναι σχετικά σπάνια, επηρεάζοντας μόνο το 3% περίπου όλων των ασθενών με ημικρανία.

Επιπλέον, το Botox μπορεί να ενδείκνυται για πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις:

  • Ακράτεια ούρων (υπερδραστήρια κύστη) λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) ή άλλων νευρομυϊκών παθήσεων
  • Σπαστικότητα άνω άκρου, κατά την οποία τα χέρια και τα χέρια γίνονται τεντωμένα και υπερδραστήρια
  • Πρωτοπαθής υπεριδρωσία της μασχάλης , που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εφίδρωση στις παλάμες, τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος
  • Βλεφαρόσπασμος (διαταραχή σύσπασης των ματιών) και στραβισμός (σταυρωμένα μάτια)

Πώς χρησιμοποιείται το Botox για τη θεραπεία της χρόνιας ημικρανίας;

Ουσιαστικά χτυπά τα νεύρα, το Botox είναι πιθανώς πιο γνωστό ως μια καλλυντική θεραπεία για την εξομάλυνση των ρυτίδων του προσώπου. Για τη χρόνια ημικρανία, οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης στοχεύουν τις νευρικές απολήξεις που σχετίζονται με τον πόνο, εμποδίζοντάς τις να απελευθερώσουν χημικές ουσίες που ενεργοποιούν το δίκτυο πόνου του εγκεφάλου.

Τα οφέλη του Botox

Δεδομένου ότι το Botox εγκρίθηκε από τον FDA για χρήση σε άτομα με χρόνια ημικρανία, έχει αποδειχθεί ότι είναι επιτυχές έναντι μιας πάθησης που είναι εμφανώς δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Επί του παρόντος, η συναίνεση στον ιατρικό τομέα είναι ότι περίπου το 65% των ασθενών βλέπουν μειώσεις στα συμπτώματα μετά από τρεις κύκλους ενέσεων.

Αυτό αποφέρει πολλά οφέλη για τους ασθενείς με ημικρανία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Headache Pain το 2018 σημείωσε ότι, όταν ήταν επιτυχής:

  • Υπήρξε σημαντική μείωση στη συχνότητα και τη σοβαρότητα του πόνου από πονοκέφαλο.
  • Η χρήση φαρμάκων για την ημικρανία μειώθηκε σημαντικά.
  • Οι θεραπείες ήταν καλά ανεκτές και αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα (έως τρία χρόνια).

 

ημικρανίαμπότοξ για ημικρανίαbotox