Ευλογιά των πιθήκων: Οι γιατροί βρήκαν σύμπτωμα που μπορεί να μολύνει το μάτι

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, προέτρεψε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να γνωρίζουν την «απειλητική για την όραση» κατάσταση αφού αναφέρθηκαν πέντε περιπτώσεις οφθαλμικής ευλογιάς μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Οι ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εμφανίσουν έλκη κερατοειδούς, κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα και ουλές κερατοειδούς.

Οι γιατροί έχουν εκδώσει μια προειδοποίηση καθώς ορισμένοι ασθενείς έχουν μείνει με προβλήματα όρασης μετά τη μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων.

Τα κοινά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν βλάβες στο δέρμα τους, υψηλή θερμοκρασία, πονοκέφαλο και οσφυαλγία.

Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ ανέφεραν πέντε περιπτώσεις οφθαλμικής ευλογιάς, που εμφανίστηκαν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) η επιπλοκή περιλαμβάνει την «παρουσία νέας οφθαλμικής νόσου συμβατής με λοίμωξη από τον ιό ορθοποξίας (OPXV) σε ασθενή με πιθανή ή επιβεβαιωμένη ευλογιά των πιθήκων».

Οι αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για την επιπλοκή.

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έλκη κερατοειδούς, κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ουλές κερατοειδούς και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να τυφλωθούν.

Η ευλογιά των πιθήκων στοχεύει τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματος, ισχυρίστηκαν οι ειδικοί στο CDC, αναφέροντας ότι:  “Οι ουλές του κερατοειδούς και η απώλεια όρασης είναι πιθανές σοβαρές συνέπειες της οφθαλμικής εμπλοκής της μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Η βακτηριακή επιμόλυνση των ελκών του κερατοειδούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.”

Από τον Μάιο του 2022 έχει αναφερθεί μια σειρά κρουσμάτων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την ηπειρωτική Ευρώπη και τον Καναδά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται ότι 3.586 άτομα έχουν προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων , ενώ υπάρχουν περίπου 27.635 περιπτώσεις επί του παρόντος στις ΗΠΑ.

Ενώ τα οπτικά προβλήματα είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα της ευλογιάς των πιθήκων , το CDC προέτρεψε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να γνωρίζουν την «απειλητική για την όραση» κατάσταση.

Ένας από τους πέντε ασθενείς που υπέφεραν από προβλήματα στα μάτια το περιέγραψε ως προοδευτικό εξάνθημα και είχαν επίσης κνησμό, πρήξιμο και φωτοευαισθησία.

Ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο μέρες αφότου άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα λόγω «επιδεινούμενων οφθαλμικών προβλημάτων».  Μετά από πέντε ημέρες, πήραν εξιτήριο, αλλά εισήχθησαν ξανά μια εβδομάδα αργότερα λόγω επιδείνωσης των βλαβών.

Το CDC πρόσθεσε: «Και οι πέντε ασθενείς με οφθαλμική ευλογιά των πιθήκων που περιγράφονται σε αυτή την έκθεση υπέφεραν από παρατεταμένη ασθένεια, τέσσερις νοσηλεύτηκαν και ένας παρουσίασε σημαντική διαταραχή της όρασης».

Οι γιατροί προτρέπουν τώρα τους ανθρώπους να εφαρμόζουν καλή υγιεινή των χεριών τους και να αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια τους εάν κολλήσουν ευλογιά.

 

front-storiesευλογιά των πιθήκων