Εξακολουθεί να ανησυχεί ο κορονοϊός στην Αττική

Το 1 στα 2 νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίζεται στην Αττική, γεγονός το οποίο προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές. Όπως μάλιστα σημειώνουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας, στην Αττική και δη στο κέντρο της Αθήνας, η πορεία του κορονοϊού παρουσιάζει σταθεροποίηση όμως σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα χθες Τρίτη (01/06), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 1.886, εκ των οποίων τα 959 εντοπίστηκαν στην Αττική δηλαδή περί το 51%. Επίσης το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι: την τελευταία εβδομάδα, 24-30/5/21, στην Περιφέρεια Αττικής, καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-26%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Για τρίτη εβδομάδα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής εμφανίζει μια σταθεροποίηση του μέσου όρου αυτού με τάση ύφεσης, ειδικά τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 17-23/5/21. Το ιικό φορτίο όμως παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. 

Από τα παραπάνω συνεπάγεται το γεγονός ότι η επιδημία καλά κρατεί στην περιοχή της περιφέρειας και δεν φαίνεται να υποχωρεί. Βέβαια θετικό είναι το γεγονός ότι οι νέες διαγνώσεις δεν δείχνουν να πιέζουν έντονα το σύστημα υγείας. 

Σύμφωνα επίσης με την 51η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου αφορά το διάστημα 20 – 26 Μαΐου 2021, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 68% (από 72% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 75% και 74% αντίστοιχα (από 76% και 73% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Δηλαδή ναι μεν αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ, όμως ακόμη τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουμε χαλαρώσει ακόμη. 

Πορεία Εμβολιασμών
Να επισημάνουμε δε ότι και οι εμβολιασμοί στην Περιφέρεια Αττικής δεν κινούνται πλέον με τον επιθυμητό ρυθμό. Συγκεκριμένα το 40% μόνο του συνόλου του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στον Κεντρικό Τομέα της Πρωτεύουσας, με περίπου 30% να αφορά σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό, ενώ στην περιοχή του Πειραιά μόνο το 23% έχει λάβει έστω μια δόση. 

Καλύτερη δείχνει η εικόνα στο Βόρειο Τομέα με το 61% και πλέον του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.  Όμως στον τομέα αυτο βρίσκεται και το Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας, στο οποίο γίνονται εμβολιασμοί πολιτών από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου. 

ΕΟΔΥκρούσματαέκβαση επιδημίαςεμβόλιο κοροναϊούΑττική