Φ. Μακαντάση: Τρίτη σημαντικότερη απειλή για το μέλλον της Ελλάδας είναι η κλιματική κρίση

Στα νέα ευρήματα της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα αναφέρθηκε η Επικεφαλής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού “διαΝΕΟσις”, Φαίη Μακαντάση. Ανάμεσα σε αυτά εντάσσονται:

  • Τρίτη σημαντικότερη απειλή για το μέλλον της Ελλάδας είναι η κλιματική αλλαγή με τους οικονομικούς κινδύνους και το δημογραφικό να καλύπτουν τις δύο πρώτες θέσεις.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο η κλιματική αλλαγή για τους Έλληνες αποτελεί την πιο σημαντική απειλή
  • Το 88% θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη ή θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή του μέσα στα επόμενα χρόνια
  • 9 στους 10 θεωρεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη θαλάσσια ζωή ενώ το 83% πιστεύει πως δεν θα πρέπει να καταναλώνονται πολλά θαλασσινά και ψάρια λόγω της υπεραλιείας και της μόλυνσης.
  • Το 76% πιστεύει πως οι παράκτιες χώρες όπως η Ελλάδα θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή
  • 9 στους 10 προχωρούν στη χρήση πιο πράσινων λαμπτήρων ή κάνουν ανακύκλωση προκειμένου να προστατεύσουν το περιβάλλον, ενώ το 44,7% συμμετέχει σε συλλογικές δράσεις όπως οι αναδασώσεις και οι καθαρισμοί παραλιών. Όπως τόνισε η κ. Μακαντάση από τα ευρήματα προκύπτει το συμπέρασμα πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και διάθεση συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος σε ατομικό και όχι συλλογικό επίπεδο.

Παράλληλα, τόνισε πως παλαιότερη έρευνα είχε δείξει πως ο μέσος Έλληνας και η μέση Ελληνίδα εκπέμπει 7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως ενώ με τους στόχους του Fit for 55 θα πρέπει να μειώσει το νούμερο αυτό σε 3 τόνους ετησίως.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως υπάρχουν αντιληπτικά χάσματα στους Έλληνες καθώς 3 στους 4 θεωρούν πως ευθύνονται οι εμπρησμοί για τις φωτιές ενώ πάνω από τους μισούς θεωρηθούν πως ακολουθούνται από την κατασκευή ανεμογεννητριών. Ένας στους τρεις θεωρεί πως οι ανεμογεννήτριες κάνουν κακό στο περιβάλλον. Τέλος, παρουσιάζοντας μία σειρά από στοιχεία, η κ. Μακαντάση τόνισε πως οι φυσικές καταστροφές, όπως στη Θεσσαλία, επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία ενώ και η αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να ωθήσει ανοδικά τα ενεργειακά κόστη και τις καταναλώσεις και να επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

κλιματική αλλαγήfront-storiesΦαίη Μακαντάση