Φάρμακα: 15 νέα σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις στον κατάλογο όσων χορηγούνται μετά από ηλεκτρονική προέγκριση

Επιπλέον 15 σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στον κατάλογο των φαρμάκων υψηλού κόστους που προεγκρίνονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας προχώρησε στην αναθεώρηση του καταλόγου φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις που χορηγούνται μετά από ηλεκτρονική προέγκριση και πλέον ανέρχονται σε 110.

Πιο αναλυτικά, τα νέα φάρμακα που προστίθενται στον κατάλογο, με βάση τη δραστική ουσία τους είναι:

Ακαλαμπρουτινίμπη: θεραπεία μη προθεραπευμένων ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ή ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον μια προηγούμενη θεραπεία).
Αμπροσιτινίμπη: θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας.
Ρισδιπλάμη: θεραπεία της 5q νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA) σε ασθενείς ηλικίας 2 μηνών και άνω, με κλινική διάγνωση SMA Τύπου 1, Τύπου 2 ή Τύπου 3 ή με ένα έως τέσσερα αντίγραφα του SMN2.
Γιβοσιράνη: θεραπεία οξείας ηπατικής πορφυρίας.
Φεντρατινίμπη: θεραπεία της σχετιζόμενης με τη νόσο σπληνομεγαλίας ή των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με πρωτοπαθή μυελοΐνωση, μυελοΐνωση μετά από αληθή πολυκυτταραιμία ή μυελοΐνωση μετά από ιδιοπαθή θρομβοκυττάρωση που είναι πρωτοθεραπευόμενοι με αναστολέα κινάσης Janus Associated Kinase ή έχουν λάβει θεραπεία με ρουξολιτινίμπη).
Συνδυασμός Ιβακαφτόρη, Τεζακαφτόρη και Ελεξακαφτόρη: θεραπεία της κυστικής ίνωσης.
Ιβακαφτόρη: θεραπεία της κυστικής ίνωσης.
Μεπολιζουμάμπη: θεραπεία χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες.
Συνυδασμός Λουμακαφτόρη – Ιβακαφτόρη: θεραπεία κυστικής ίνωσης.
Λουμασιράνη: θεραπεία της πρωτοπαθούς υπεροξαλουρίας 1.
Αλπελισίμπη: θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και ανδρών με θετικό σε ορμονικό υποδοχέα (HR), αρνητικό σε υποδοχέα ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER2) τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού με μετάλλαξη PIK3CA.
Λετερμοβίρη: προφύλαξη από την επανενεργοποίηση και τη νόσο του κυτταρομεγαλοϊού σε ενήλικες CMV-οροθετικούς λήπτες ενός αλλογενούς μοσχεύματος αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Τεδουγλουτίδη: θεραπεία Συνδρόμου Βραχέος Εντέρου.
Ραβουλιζουμάμπη: παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία, άτυπο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, γενικευμένη μυασθένεια gravis.
Λαροτρεκτινίμπη: θεραπεία ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών με συμπαγείς όγκους που παρουσιάζουν σύντηξη γονιδίων στην κινάση νευροτροφικών υποδοχέων τυροσίνης).

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι, για όλες τις ενδείξεις εγκεκριμένων φαρμάκων θετικής λίστας, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετική Υπουργική Απόφαση ένταξης στον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων σύμφωνα με το άρθρο 251 του ν. 4512/2018, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 του ν. 4633/2019, απαιτείται διαδικασία προέγκρισης για την αποζημίωσή τους.
Επίσης, υπενθυμίζεται το γεγονός ότι για τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C του ανωτέρω πίνακα τα αιτήματα εισάγονται στο μητρώο της ηπατίτιδας C. Για τα όλα τα παραπάνω υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής παρακολούθησης φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκλήρωσης διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και δημιουργίας μητρώων ασθενών με ημερομηνία 21-03-2023.

ΦΥΚφάρμακα υψηλού κόστουςΣύστημα Ηλεκτρονικής ΠροέγκρισηςΕΟΠΥΥ