Φάρμακα – ελλείψεις: Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για αυξήσεις τιμών φθηνών φαρμάκων – Τέλος του μήνα η αναπροσαρμογή στις τιμές

Εχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για φθηνά φάρμακά τους που κρίνεται ότι μπορούν να αυξηθούν οι τιμές τους για να μην υπάρχει ο κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά. Οι μικρές αυξήσεις στις τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας και εκτιμάται ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν, χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών.

Οι πολύ χαμηλές τιμές σε σκευάσματα έχουν συνδεθεί με το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων που ταλανίζει τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Η σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας έχει ληφθεί ήδη από το καλοκαίρι και καθοδηγείται από την ανάγκη να παραμείνουν φθηνά φάρμακα στην αγορά χωρίς να απαιτηθεί να αντικατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τετάρτης, πρόκειται για πολύ φτηνά σκευάσματα με τιμές ένα, δύο ή τρία ευρώ “τα οποία κοστολογικά είναι ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60 και 70 ευρώ”. Μάλιστα έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σκεύασμα που κοστίζει 1,4 ευρώ εάν δεν αυξηθεί λίγο η τιμή του και αποσυρθεί από την αγορά – ένας υπαρκτός κίνδυνος για πολλά φθηνά φάρμακα – η αμέσως επόμενη εναλλακτική του είναι σκεύασμα που κοστίζει 67,46 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για αύξηση τιμών σε συγκεκριμένα σκευάσματα που διακινούν. Εως και τις 15 του μήνα ο ΕΟΦ θα δέχεται αιτήσεις και εκτιμάται ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα γίνει η αναπροσαρμογή στις τιμές. Ετσι, από 1η Φεβρουαρίου είναι αρκετά πιθανό τα φθηνά φάρμακα να κυκλοφορούν με τις νέες τιμές. Με βάση το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, τιμή κάτω των 3 ευρώ έχουν περίπου 1.350 κωδικοί, ενώ τιμή κάτω των 5 ευρώ έχουν περίπου 2.500. Πρόκειται κυρίως για γενόσημα, αλλά και off patent φάρμακα, δηλαδή πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει την προστασία της πατέντας τους, διαφόρων θεραπευτικών κατηγοριών, μεταξύ αυτών αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη.

Γιατί δεν θα επιβαρυνθεί ο πολίτης

Στο ερώτημα εάν η μικρή αύξηση που θα γίνει στις τιμές είναι ικανή να κρατήσει τα φάρμακα στην αγορά, πηγές του υπουργείου Υγείας απαντούν καταφατικά.
Η αύξηση των τιμών θα φέρει και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, η οποία αναμένεται να καλυφθεί με ειδικό κονδύλι που θα εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Η “τσέπη” των πολιτών δεν αναμένεται να επηρεαστεί για δύο λόγους: Καταρχάς, αρκετά από αυτά τα σκευάσματα αφορούν χρόνιες και σοβαρές παθήσεις και η συμμετοχή των πολιτών είναι μηδενική. Σε όσα φάρμακα υπάρχει συμμετοχή, η διαφορά που θα προκύπτει από την αύξηση της τιμής θα είναι λίγα λεπτά του ευρώ, οπότε και δεν αναμένεται να “φανεί” στους πολίτες.
“Αυτό το οποίο έχει αποφασισθεί από το καλοκαίρι στα μέτρα, τα οποία ήδη είχαν ληφθεί για να παραμείνουν τα φθηνά φάρμακα, είναι ότι στα πολύ φθηνά φάρμακα κυρίως δηλαδή στα Ελληνικά γενόσημα που οι τιμές τους μπορεί να είναι από κάποια λεπτά έως λίγα ευρώ να υπάρχει διόρθωση τιμής όταν το κόστος του προϊόντος είναι μεγαλύτερο και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την Ελληνική αγορά, δημιουργώντας πρόβλημα στην επάρκεια και οδηγώντας σε ακριβότερες θεραπείες”, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

φάρμακαΥπουργείο Υγείαςανατιμολόγησηέλλειψη φαρμάκωναυξήσεις τιμών φαρμάκων