Φάρμακα: Συνταγογράφηση μόνο με βάση τη δραστική ουσία για 94 κατηγορίες, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις

Μόνο με δραστική ουσία θα συνταγογραφούν οι γιατροί συγκεκριμένα φάρμακα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων. Η ΗΔΙΚΑ αναμένεται άμεσα να προσαρμόσει το σύστημα ώστε σε 94 κατηγορίες δραστικών ουσιών να μην επιτρέπεται ο γιατρός να “κλειδώσει” εμπορική ονομασία, αλλά να συνταγογραφεί μόνο με βάση τη δραστική ουσία. Το μέτρο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ομαλοποίηση διάθεσης στην αγορά περίπου 150 – 160 σκευασμάτων, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες στο υπουργείο Υγείας.

Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες και οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με ελλείψεις πρώτων υλών, προβλήματα στην τροφοδοσία λόγω εορταστικής περιόδου αλλά και την έξαρση των εποχικών λοιμώξεων. Συνολικά, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ελεγχόμενη διάθεση παρατηρείται σε περίπου 500 – 600 φάρμακα. Η διακίνηση πολλών εξ αυτών εξομαλύνεται με τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως εξήγησαν στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, ότι με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών παρατηρείται στο 92% των σκευασμάτων ομαλοποίηση. Παράλληλα, με το μέτρο συνταγογράφησης αποκλειστικά με βάση τη δραστική ουσία για συγκεκριμένα σκευάσματα, θα υπάρξει εξομάλυνση για περίπου 150 με 160 φάρμακα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όταν ξεπεραστεί η τωρινή κρίση, σε έλλειψη θα παραμείνουν περίπου 100 φάρμακα, που αντιμετωπίζουν έτσι και αλλιώς προβλήματα.

Η ομαλοποίηση στην ελληνική αγορά θα γίνει εμφανής μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, και η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη έως το τέλος του μήνα. Ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, η αγορά θα τροφοδοτηθεί με φάρμακα που δεν έχουν χρόνιες ελλείψεις, μιας και οι εταιρείες παρέμεναν κλειστές λόγω της εορταστικής περιόδου.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Για παιδιατρικά σκευάσματα και αντιπυρετικά που είναι δυσεύρετα αυτή την περίοδο, θα γίνεται υποκατάσταση με γενόσημα, ενώ για όσα φάρμακα η Ελλάδα έχει πλήρη εξάρτηση πρώτων υλών από χώρες της Ασίας, θα γίνουν άμεσες παραγγελίες από τον ΙΦΕΤ με σκοπό να ομαλοποιηθούν οι προμήθειες.

Οι αυξήσεις τιμών στα φάρμακα

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει ήδη από το καλοκαίρι την πρόθεσή του για διόρθωση τιμών σε πολύ φθηνά φάρμακα. Πρόκειται κυρίως για ελληνικά γενόσημα, οι τιμές των οποίων μπορεί να είναι από κάποια λεπτά έως λίγα ευρώ και το κόστος του προϊόντος να είναι μεγαλύτερο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επάρκεια, οδηγώντας σε ακριβότερες θεραπείες. Ο υπουργός Υγείας έδωσε χθες ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου σκευάσματος, που κοστίζει 1,4 ευρώ, με την αμέσως επόμενη επιλογή να είναι φάρμακο που κοστίζει 67,46 ευρώ, εάν το πρώτο αποσυρθεί.

“Οι τυχόν αυτές αυξήσεις μερικών λεπτών δεν επιβαρύνει τον ασθενή καθώς, συνήθως, απευθύνεται σε φάρμακα που δεν υπάρχει καν συμμετοχή”, σημείωσε ο κ. Πλεύρης. Τόνισε, μάλιστα, ότι “η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών στα φάρμακα έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άγνωστο για ποιο λόγο μετέφερε το πρότυπο τιμολόγησης από την Ε.Ε. και τις φθηνές χώρες στην Ευρωζώνη και τις ακριβές χώρες”. Πρόσθεσε δε ότι αποτελεί “θράσος και μνημείο λαϊκισμού αυτοί που νομοθέτησαν για να ακριβύνουν τα φάρμακα των πολυεθνικών εταιρειών και να πληρώνει μεγαλύτερες συμμετοχές ο πολίτες, να εγκαλούν την Κυβέρνηση που έχει πετύχει τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών φαρμάκων που έγιναν ποτέ”.

ηλεκτρονική συνταγογράφησηΕΟΦφάρμακαΥπουργός Υγείαςέλλειψη φαρμάκωνδραστική ουσία