Φαρμακευτική δαπάνη: Ενισχύεται με 150 εκατ ευρώ – Σήμερα συνάντηση Πλεύρη και εταιρειών για την κατανομή των χρημάτων

Στη μέση της Μεγάλης Εβδομάδας και ενώ οι ρυθμοί σταδιακά .. πέφτουν ενόψει της μικρής ανάπαυλας του Πάσχα, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, το μεσημέρι και κυρίαρχο θέμα στην «ατζέντα» είναι η κατανομή της χρηματοδοτικής ένεσης, ύψους 150 εκατ ευρώ, στη φαρμακευτική δαπάνη.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των τεσσάρων φορέων που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες, δηλαδή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhARMA Inovvation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Η κατανομή της δαπάνης που θα συνδέεται με τις δεσμεύσεις έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι το βασικό θέμα στο «τραπέζι». Επί της ουσίας, σκοπός είναι η απομείωση του clawback στο πλαίσιο δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι του RRF. Βάσει της συμφωνίας έπρεπε να προκύψει μείωση σε σχέση με το 2020 κατά 150 εκατ. ευρώ το 2023, 300 εκατ. ευρώ το 2024 και 400 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ υπήρξε και ο στόχος των 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
Προκειμένου να διασφαλιστεί εγκαίρως ότι οι στόχοι απομείωσης είναι εφικτοί, το υπουργείο Υγείας θεσμοθέτησε την ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης. Συνεπώς, επιδιώκεται η ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2023, κατά 150 εκατ. ευρώ. Επίσης, είναι πιθανό να προστεθούν 50 εκατ. ευρώ, κατ’ αναλογία του στόχου απομείωσης του clawback για το 2022, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το ύψος της «ένεσης» να φτάσει τα 200 εκατ ευρώ.

2 δις ευρώ οι αυτόματες επιστροφές το 2023

Είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων πολιτών, δεν ξεπερνά τα 2,6-2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, το υπόλοιπο ποσό το καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate). Μάλιστα για το 2023, οι συνολικές επιβαρύνσεις αναμένεται να αγγίξουν τα … 2 δισ. ευρώ.

Τα σενάρια που εξετάζονται για την κατανομή της χρηματοδοτικής ένεσης είναι αρκετά. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, πάντως, θα διαβούν την πόρτα του υπουργείου σήμερα έχοντας προετοιμάσει πέντε διαφορετικές εκδοχές για την .. κατεύθυνση των χρημάτων.

ΠΕΦclawbackφαρμακευτική δαπάνηφάρμακοδημόσια φαρμακευτική δαπάνηΣΦΕΕ