Φάρμακο για τον διαβήτη που βοηθά στην απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων; (μελέτη)

Το Ozempic από τη Novo Nordisk γίνεται αυτή τη στιγμή viral στο TikTok για την ικανότητά του να παράγει γρήγορη απώλεια βάρους. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι φάρμακα όπως το Ozempic μπορεί να έχουν ικανότητες να σκοτώνουν τον καρκίνο.

Μια ιρλανδική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Maynooth αποκαλύπτει ότι οι θεραπείες με πεπτίδιο τύπου γλυκαγόνης (GLP-1) αποκαθιστούν τα φυσικά κύτταρα δολοφονίας (NK) για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο ερευνητικό περιοδικό Obesity στις 9 Μαΐου.

Ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων Αμερικανών συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με το CDC, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκε στο 41,9% από το 2017 έως τον Μάρτιο του 2020. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πολλές σοβαρές ασθένειες ή καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Το CDC λέει ότι οι Αμερικανοί που παλεύουν με την παχυσαρκία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου . Για το 2023, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) εκτιμά ότι δύο εκατομμύρια Αμερικανοί θα διαγνωστούν με καρκίνο.

Φάρμακα όπως το Ozempic έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή για την προώθηση της γρήγορης απώλειας βάρους. Το Ozempic και το αντίστοιχο Wegovy είναι και οι δύο ενέσεις σεμαγλουτίδης με ποικίλες δόσεις. Η Novo Nordisk εμπορεύεται το Ozempic (0,5 mg, 1 mg και 2 mg) για τον διαβήτη τύπου 2 και το Wegovy (2,4 mg) για απώλεια βάρους.

Οι ενέσεις σεμαγλουτίδης όπως το Ozempic μιμούνται τα αποτελέσματα της ορμόνης GLP-1, η οποία είναι μια φυσικά παραγόμενη ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων μειώνουν την όρεξη για να προωθήσουν την απώλεια βάρους. Στην ιρλανδική μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ανάλογα GLP-1 έχουν την ικανότητα να αναζωογονούν τα κύτταρα ΝΚ στο σώμα.

Η καταστροφή ή η φθορά των ΝΚ κυττάρων μπορεί να είναι σοβαρή. Τα NK κύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν από επιβλαβείς ιούς ή ασθένειες όπως ο καρκίνος. Τα κύτταρα ΝΚ επιτίθενται σε οποιαδήποτε ύποπτα κύτταρα που φαίνεται να αποτελούν απειλή, ενεργώντας πιο γρήγορα από τα Τ-κύτταρα.

Για να αναλύσουν τα φάρμακα GLP-1, Ιρλανδοί ερευνητές στρατολόγησαν 20 παχύσαρκους συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 55 ετών που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ θεραπείες GLP-1 όπως το Ozempic. Ο καθηγητής Donal O’Shea, Εθνικός Επικεφαλής του HSE για την Παχυσαρκία και Κύριος Ερευνητής, υπογραμμίζει τη σημασία των ανακαλύψεων της ομάδας σε μια έκδοση του Πανεπιστημίου Maynooth.

«Φτάνουμε επιτέλους στο σημείο όπου οι ιατρικές θεραπείες για την ασθένεια της παχυσαρκίας παρουσιάζονται για την πρόληψη των επιπλοκών της παχυσαρκίας», λέει ο O’Shea. «Τα τρέχοντα ευρήματα αντιπροσωπεύουν πολύ θετικά νέα για τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία με θεραπεία με GLP-1 και υποδηλώνουν ότι τα οφέλη αυτής της οικογένειας θεραπειών μπορεί να επεκταθούν σε μείωση του κινδύνου καρκίνου».

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Maynooth και κύριος ερευνητής Andrew E. Hogan, MD, θα παρουσιάσει την έρευνα της ομάδας του στο 30ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στις 20 Μαΐου. Ενώ ο Hogan και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει σημαντικά πρωτοσέλιδα, οι θεραπείες GLP-1 όπως το Ozempic πρέπει να να διαχειρίζεται σωστά.

“Δεδομένης της πρόσφατης αύξησης της δημοτικότητας που σχετίζεται με τα οφέλη της θεραπείας GLP-1 με παγκόσμιες και υψηλού προφίλ διασημότητες που σχολιάζουν την επιτυχία της, η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί και έχει ως αποτέλεσμα παγκόσμια έλλειψη του φαρμάκου. Και πάλι, ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι που τίθεται υπό έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία μπορούν να ξεκινήσουν τη δική τους θεραπεία με αυτό το ευεργετικό φάρμακο».

— Χόγκαν

Στις ΗΠΑ, ο FDA ενέκρινε το Ozempic για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση. Το Wegovy είναι εγκεκριμένο για απώλεια βάρους σε άτομα που σχετίζονται με το βάρος, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη.

Οι παρενέργειες σύμφωνα με το FDA περιλαμβάνουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, φλεγμονή του παγκρέατος, επιπλοκές της νόσου του αμφιβληστροειδούς που σχετίζεται με το διαβήτη (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) και αλλεργικές αντιδράσεις. Κατά τη διάρκεια μελετών σε ζώα, το Ozempic παρήγαγε καρκίνο του θυρεοειδούς σε αρουραίους και ποντίκια. Το Wegovy παράγει παρόμοιες παρενέργειες με το Ozempic και περιέχει ακόμη και μια προειδοποίηση σε κουτί σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο όγκου των κυττάρων C του θυρεοειδούς.

Πριν ξεκινήσετε με το Ozempic ή άλλες θεραπείες γρήγορης απώλειας βάρους, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νέα ιρλανδική μελέτη δεν λέει ότι οι θεραπείες GLP-1 θεραπεύουν ή προλαμβάνουν τον καρκίνο, αλλά δείχνει σημάδια αποκατάστασης των ΝΚ κυττάρων που μάχονται κατά των καρκινικών κυττάρων.