Φάρμακο: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την κατανομή των 200 εκατ ευρώ στη δαπάνη

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την κατανομή των 50 εκατ. ευρώ για το 2022 και των 150 εκατ. ευρώ για το 2023 για την ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος, Πλεύρης, συναντήθηκε χθες, Μεγάλη Τετάρτη, με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας σε μια ευρεία σύσκεψη με βασικό θέμα τη “μοιρασιά” 200 εκατ ευρώ που συνδέονται με τις δεσμεύσεις έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει ως σκοπό την απομείωση του clawback.

Αφού άκουσε τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αναμένεται να συνδιαμορφώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει την κατανομή των του ποσού σε τρεις επιμέρους κατηγορίες της φαρμακευτικής δαπάνης: τις δύο κατηγορίες που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα φάρμακα κοινότητας (που διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία) και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), καθώς και την δαπάνη φαρμάκων για τα νοσοκομεία.

Ο σκοπός είναι η απομείωση του clawback στο πλαίσιο δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι του RRF. Βάσει της συμφωνίας έπρεπε να προκύψει μείωση σε σχέση με το 2020 κατά 150 εκατ. ευρώ το 2023, 300 εκατ. ευρώ το 2024 και 400 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ υπήρξε και ο στόχος των 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
Προκειμένου να διασφαλιστεί εγκαίρως ότι οι στόχοι απομείωσης είναι εφικτοί, το υπουργείο Υγείας θεσμοθέτησε την ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης. Συνεπώς, επιδιώκεται η ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2023, κατά 150 εκατ. ευρώ για το 2023 και κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Τα σενάρια

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών είχαν προετοιμάσει για τη χθεσινή συνάντηση πιθανά σενάρια για την κατανομή των χρημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

-Το πρώτο σενάριο που αφορά στον προϋπολογισμό του 2023 περιλαμβάνει την ισότιμη κατανομή του ποσού στα τρία επιμέρους κανάλια. Δηλαδή από 50 εκατ. ευρώ σε φάρμακα κοινότητας, ΦΥΚ και νοσοκομειακά.
-Το δεύτερο προβλέπει περίπου 47% του προϋπολογισμού στα φάρμακα κοινότητας, 33% στα ΦΥΚ και 20% για τα νοσοκομεία.
-Το τρίτο σενάριο ακολουθεί αναλογικά τη δαπάνη του 2022 και προβλέπει περίπου 41% για φάρμακα κοινότητας, 33% για ΦΥΚ και 25% για τα νοσοκομειακά.
-Το τέταρτο σενάριο προβλέπει ποσοστά υπολογισμένα βάσει των συνολικών επιστροφών της αγοράς το 2022, δηλαδή περίπου 26%, 34% και 40% αντίστοιχα.
-Το πέμπτο σενάριο προβλέπει ποσοστά κατ’ αναλογία με το ποσοστό του clawback του 2022, δηλαδή περίπου 21%, 36% και 43%, αντίστοιχα.

φαρμακευτική δαπάνηΦΥΚφάρμακονοσοκομειακά φάρμακαφάρμακα κοινότηταςπροϋπολογισμός φαρμάκου