Φιλία: πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου

Μοιάζουν λίγο άσχετα μεταξύ τους, ωστόσο η φιλία και η καλή υγεία έχουν άμεση σχέση και εξάρτηση. Η διατήρηση μακροχρόνιων αλλά κυρίως ισχυρών φιλικών σχέσεων επιδρά σημαντικά στην καλή υγεία του ατόμου σύμφωνα με τους ειδικούς. Αντιθέτως, οι σχέσεις φιλικές, συγγενικές ή ερωτικές που χαρακτηρίζονται από τοξικότητα, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Με ποιον τρόπο όμως επιδρούν οι καλές φιλικές σχέσεις στην υγεία του οργανισμού; 
 
Η μακροχρόνια, καλή φιλία με κάποιον είναι δυνατόν να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και από εκεί και πέρα τη χαρά και τη συνολική του ευεξία. Σύμφωνα με μελέτες, άλλωστε, το άτομο που είναι σε μια μακροχρόνια, καλή φιλική σχέση έχει την αίσθηση ότι ανήκει με αποτέλεσμα να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στις αντιξοότητες της καθημερινότητας. Οι φίλοι είναι σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος αφού ένας καλός φίλος θα μας κρατήσει σε εγρήγορση, θα μας παρακινήσει να βγούμε από την αδράνεια, θα μας σκουντήσει όταν αντιληφθεί ότι κάτι στη ζωή μας είναι λάθος και φυσικά θα μας συμβουλεύσει όταν θα νιώσουμε πως είμαστε σε αδιέξοδο. Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικές είναι οι μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις, δεν έχει παρά να σκεφτεί όλες τις παραπάνω δύσκολες καταστάσεις χωρίς την παρουσία κάποιου φίλου αν όχι κάποιων φίλων… Η αδράνεια θα γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής. Ο λάθος δρόμος θα μοιάζει σωστός ή τουλάχιστον δεν θα υπάρχει η αβεβαιότητα για το αν είναι σωστός ή όχι αφού κανένας δεν θα τον έχει αμφισβητήσεις. Και φυσικά το αδιέξοδο θα μοιάζει σαν η μόνη οδός. 
 
Η έλευση της πανδημίας στη ζωή μας, μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλά σχετικά με τις μακροχρόνιες φιλίες. Η απομόνωση από τα συνεχιζόμενα lockdowns στέρησε από πολλούς ανάμεσά μας τη δυνατότητα να βρίσκονται με τους φίλους τους και κάπως έτσι κατάλαβαν ακόμη πιο πολύ πόσο ανεκτίμητοι είναι οι φίλοι. Ομοίως τα άτομα που δεν έχουν φιλικές σχέσεις, βυθίστηκαν ακόμη πιο πολύ στην απομόνωση και τη μοναξιά αφού πρακτικά δεν είχαν κανέναν ούτε για ανταλλαγή μηνυμάτων ή βιντεοκλήση. 
 
Αν πάλι αναρωτιέσαι πώς μπορείς να διατηρήσεις μακροχρόνιες και δυνατές φιλίες και όχι παροδικές δεν έχεις παρά να κοιτάξεις πρώτα τη δική σου συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους που θα ήθελες για φίλους σου. Η συνέπεια είναι πολύ βασική ως αρχή αφού την προσοχή των φίλων δεν πρέπει να τη διεκδικεί κανείς μόνο όταν την έχει ανάγκη. Με τις φιλίες που αξίζουν τον κόπο πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι. Οι σχέσεις -φιλικές, ερωτικές ή ακόμη και συγγενικές- θέλουν φροντίδα σαν εύθραυστοι ζωντανοί οργανισμοί. 
Υγείαφιλίαφιλικές σχέσεις