Φορείς ΠΦΥ : Ζητούν την κατάργηση του clawback και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας για καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση των δαπανών του Δεκεμβρίου

Το δυσθεώρητο clawback φέρνουν για μια ακόμη φορά στο .. τραπέζι οι εκπρόσωποι διαγνωστικών εργαστηρίων, κλινικοεργαστηριακών γιατρών, πολυϊατρείων, και άλλων φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε συνάντηση που αναμένεται να έχει το Συντονιστικό Οργανο ΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας τις επόμενες ημέρες, οι αυτόματες επιστροφές θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.

“Στην αναφορά του Υπουργού Υγείας περί επενδυτικού claw back, η πάγια θέση του Οργάνου είναι η πλήρης κατάργηση του claw back και άρα είναι εκτός αντικειμένου η εν λόγω συζήτηση. Οποιαδήποτε ανανέωση εξοπλισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου. Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας εκτιμούν ότι πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 480 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022, με σκοπό να περιοριστούν οι αναγκαστικές επιστροφές στο 15%.

Παράλληλα, οι Ομοσπονδίες κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων, διαγνωστικών κέντρων, πολυϊατρείων, γιατρών του ΕΟΠΥΥ, διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση των δαπανών του Δεκεμβρίου του 2022, τονίζοντας ότι η “μη έγκαιρη πληρωμή ισοδυναμεί με καταστροφή”. Οπως αναφέρει το Συντονιστικό Οργανο: “Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από συναδέλφους μας ότι δεν έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο των δαπανών Δεκεμβρίου λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αρχειοθήκη ΑΕ. Αιτούμαστε την άμεση επίλυση του προβλήματος και καλούμε τον Υπουργό Υγείας να επέμβει άμεσα ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα με την πληρωμή των παρόχων υγείας ενόψει Πάσχα”.

Ποιοτικά κριτήρια

Αναφορικά με το ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων προς τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις θέσεις του Συντονιστικού Οργάνου είναι μη αποδεκτά και αντιεπιστημονικά τέτοιας φύσης κριτήρια αποζημίωσης. “Οι προτάσεις της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας και έχουν συμπεριληφθεί στο πόνημα της Ομάδας Εργασίας. Η εναντίωσή μας σε αυτά, θα διατυπωθεί για ακόμα μία φορά στην σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης περί εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων για την κατάργηση του claw back”, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, και προσθέτουν: “Αναμένουμε τον ορισμό της επιτροπής ενστάσεων από τον ΕΟΠΥΥ για τους παρόχους υγείας σχετικά με τα κριτήρια ποιότητας που έχουν τεθεί”.
Μεταξύ άλλων, το Συντονιστικό Οργανο αιτείται την άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν θεσπιστεί.

clawbackΠΦΥδιαγνωστικά εργαστήριαπολυϊατρεία