Φόβος – τρόμος για την Ομικρον. Νέα μέτρα στο τραπέζι για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Τί ανησυχεί τους ειδικούς

Η παραλλαγή Όμικρον «απειλεί» τα Χριστούγεννα σε όλη την Ευρώπη, με μια σειρά χώρες να παίρνουν μέτρα για να αποφύγουν την περαιτέρω διασπορά του κοροναϊού.

Η κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχεί τους ειδικούς και την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η «Όμικρον» έναντι της μετάλλαξης Δέλτα αφού είναι πολύ πιο μεταδοτική, με βάση ό, τι έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες.

Οχι σε lockdown 

«Θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμούς που θα παραπέμπουν σε lockdown» είπε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (20.12.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, προαναγγέλλοντας τεστ για όλους και αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενος για νέα μέτρα την Πρωτοχρονιά αν τα πράγματα δεν… πάνε όπως θέλουν κυβέρνηση και ειδικοί τα Χριστούγεννα.

Οι κλειστοί χώροι θα είναι μόνο για τους εμβολιασμένους, είπε ο Θάνος Πλεύρης, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένα από τα νέα μέτρα που θα ληφθούν εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον να είναι και το να γίνουν τεστ για κορονaϊό σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

«Συζητάμε να γίνει τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Ο προβληματισμός είναι ότι θα θέλαμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού», είπε ο υπουργός Υγείας, παραπέμποντας για αποφάσεις στους ειδικούς που θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες. Σημείωσε δε ότι δεν υπήρξε η ανταπόκριση που περίμεναν για τα προαιρετικά self test που δόθηκαν ενόψει των γιορτών.

Το ενδεχόμενο των τεστ σε όλους προκειμένου να μπαίνουν σε χώρους εστίασης τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έπεσε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός την Κυριακή με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους ειδικούς, παρουσία και του Σωτήρη Τσιόδρα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με rapid test (εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού) για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης και εστίαση για τους εμβολιασμένους, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τι ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί είναι πως η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, ενώ μάλιστα είναι θέμα χρόνου να χαρακτηριστεί και εκθετική η αύξησή της στην Ελλάδα.

Για την εκθετική αύξηση της παραλλαγής Όμικρον μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, ο οποίος εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως μόλις τα κρούσματα φτάσουν τα 50 με 100, τότε η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως ακόμη είμαστε στην αρχή και πως η νέα παραλλαγή θα φέρει δραματική αύξηση κρουσμάτων και κατ΄επέκταση ένα νέο κύμα κοροναϊού.

Ο καθηγητής ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της «Όμικρον» έναντι της «Δέλτα», εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές. «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε» ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Η πρόταση της Ματίνας Παγώνη

Την άποψη ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν και προσοχή κατά τις ημέρες των γιορτών, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη είπε ότι ένα γενικό lockdown «θα είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης» ιδίως με τον αριθμό των πολιτών που έχει εμβολιαστεί και έχει κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση.

Για τα ρεβεγιόν

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συνέστησε στα γιορτινά τραπέζια να βρίσκονται 8 το πολύ 10 άτομα, τα οποία θα έχουν υποβληθεί πρώτα σε τεστ κοροναϊού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

«Αν πραγματικά θέλουμε όλοι να είμαστε ασφαλείς και συγχρόνως και να διασκεδάσουμε, νομίζω ότι ένα τεστάκι δεν είναι τόσο δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά.

70 φορές πιο μεταδοτική η «Όμικρον»

Σχετικά με την «Όμικρον» του κορoναϊού, η κ. Παγώνη είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά με πολύ πιο απλά συμπτώματα.

Όπως είπε αναμένεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και των δεικτών μετά τις 25 Δεκεμβρίου ωστόσο έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρχει έξαρση της πανδημίας.

Η γιατρός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι του κοροναϊού, λέγοντας ότι σώζει ζωές και κάλεσε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να την κάνουν.

«Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η τρίτη δόση σώζει ζωές. Αυτό δείχνουν οι μέχρι τώρα μελέτες», «να μην την αμελούν αυτοί που πρέπει να την κάνουν, «είναι πολύ σημαντικό για να περάσουμε καλές ημέρες», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.