Φρενίτιδα υπερεργασίας στον ΕΟΦ με εμβολιασμούς, νέα φάρμακα και ανατιμολόγηση

Σε φάση υπερεργασία φαίνεται να βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, καθώς την ώρα που ολοκλήρωσε τη διαδικασία ανατιμολόγησης, βρίσκεται παράλληλα σε φάση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για τη γρίπη, της εξασφάλισης των επερχόμενων εμβολίων για κορονοϊό αλλά και για την εισαγωγή νέων θεραπειών για covid. Να μην ξεχνάμε παράλληλα ότι ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Δημήτρης Φιλίππου είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης φαρμάκων.

Αναλυτικότερα χθες ο οργανισμός ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το νέο δελτίο προτεινόμενων τιμών φαρμάκων με βάση τα όσα ισχύουν σχετικά με την ανατιμολόγηση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά “Σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών αναρτήσεών μας, αναρτώνται σήμερα 16-12-2020 στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ οι τελικές προτεινόμενες τιμές των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων. Για άλλη μία φορά σας ευχαριστούμε για την θετική συμβολή σας στην ανοιχτή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε και τη συνεργασία σας σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας ανατιμολόγησης”.

Πέρα από αυτό αξίζει να αναφερθούμε και στα όσα ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το κορονοϊό, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Φιλίππου. Ειδικότερα, σχετικά με την γρίπη σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η εμβολιαστική περίοδος που διήρκεσε από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, και κατά την οποία ότι συνταγογραφήθηκαν 3.650.000 εμβόλια. Ήδη έχουν εκτελεστεί και έχουν γίνει μέχρι τώρα 3.400.000 εμβόλια, ενώ στην ελληνική αγορά μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 3.950.000 εμβόλια.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι τα εμβόλια της Covid-19 είναι προ των θυρών. “Ο ΕΟΦ έχει κύριο ρόλο, γιατί είναι ο αρμόδιος ρυθμιστικός Οργανισμός της χώρας μας και βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να διεξαγάγει το ταχύτερο δυνατό όλες στις διοικητικές διεργασίες που απαιτούνται ώστε να έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας, αφετέρου δε, να παρακολουθήσει έχοντας την εποπτεία της διακίνησης και της διάθεσης του εμβολίου και να διασφαλίσει την ποιότητα και κατ’ επέκταση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα”.

Τόνισε επίσης ότι “παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός θα γίνει βάσει σχεδίου, που σημαίνει ότι θα τηρηθούν όλα τα σχέδια τα οποία έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός, να γίνει με ασφάλεια και τάξη και με κατά τρόπο σωστό και καταγεγραμμένο, ωστόσο υπάρχει το θέμα, για τη λεγόμενη φαρμακοεπαγρύπνηση που ακούτε τώρα τελευταία πολύ έντονα και είναι η λεγόμενη κίτρινη κάρτα”.

Μια ακόμη πτυχή της δραστηριότητας του ΕΟΦ αφορά και σε φάρμακα για την covid. Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου “σε όλη την πορεία της πανδημίας και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, φροντίσαμε σε συνεργασία ο ΕΟΦ με το Υπουργείο Υγείας να έχουμε διαθέσιμα άμεσα και ταχύτατα, όποια φαρμακευτικά σκευάσματα είχαν προταθεί από την επιστημονική κοινότητα ως αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου. Έτσι, όταν μας υποδείχθηκε η χλωροκίνη, φέραμε χλωροκίνη. Όταν υποδείχθηκε η ρεμδεσιβίρη, καταφέραμε και φέραμε ρεμδεσιβίρη.
Όλα τα φάρμακα ήρθαν με τη σωστή οδό, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Φροντίσαμε και είχαμε σε κάθε στάδιο της πανδημίας, πλήρη επάρκεια φαρμάκων για τον Έλληνα ασθενή.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη τοποθέτηση, θα ήθελα να αναφερθώ στα μονοκλωνικά αντισώματα για τα οποία γίνεται ιδιαίτερος λόγος τις τελευταίες ημέρες. Καταφέραμε και είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που φέραμε μονοκλωνικά αντισώματα στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών”.

Για τα τελευταία δε τόνισε ότι τα αντισώματα αυτά,  δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. Έχουν λάβει μία άδεια έκτακτης χορήγησης η οποία προβλέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν προβλέπεται στη χώρα μας και την Ευρώπη. “Παρά ταύτα, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και επικοινωνία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν ταχύτατα όλες αυτές οι διεργασίες που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των αντισωμάτων αυτών στη χώρα μας, όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα” ανέφερε ο κ. Φιλίππου.

εμβόλιο κοροναϊούρεμδεσιβίρημονοκλωνικά αντισώματαΔημήτρης ΦιλίππουΕΟΦγρίπηαντιγριπικό εμβόλιοCovid-19κορονοϊός