Γάλα: ποιο είναι το κατάλληλο για τον οργανισμό σου;

Το γάλα γίνεται συχνά αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ειδικών της διατροφής καθώς άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο από μια ηλικία και μετά ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το γάλα είναι απαραίτητο αρκεί να βρεις τον τύπο που είναι κατάλληλος για τον οργανισμό σου. Ποιες είναι όμως οι βασικές διάφορες ανάμεσα στα είδη και πώς αποφασίζει κανείς ποιο γάλα είναι διατροφικά σωστό;

-Αγελαδινό γάλα

Το αγελαδινό γάλα για κάποιον που δεν έχει δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών. Συγκεκριμένα, μια κούπα αγελαδινό γάλα ισοδυναμεί με 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ενώ όπως αναφέρουν οι ειδικοί της διατροφής, το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και ασβέστιο.

-Γάλα αμυγδάλου

Αρκετά διαδεδομένο είναι και το γάλα αμυγδάλου ειδικά για όσους κάνουν χορτοφαγική διατροφή. Εξαιρετικά χαμηλό σε λιπαρά και σημαντικά εύγευστο το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά αλλά πολύ χαμηλά σε πρωτεΐνη.

-Γάλα βρώμης

Δημοφιλές για την περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες, το γάλα βρώμης είναι ψηλά στις προτιμήσεις σου αν είσαι vegan. Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης ενώ είναι γενικά καλά ανεκτό από το έντερο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι πρόκειται για γάλα με περισσότερα φυσικά σάκχαρα από τα άλλα, συνεπώς αν η διατροφή σου απαγορεύει την πρόσληψη σακχάρων ακόμη και αν αυτά είναι φυσικά, καλό είναι να το αποφύγεις.

– Γάλα καρύδας

Επίσης αγαπημένο των ατόμων που επιλέγουν τη χορτοφαγική διατροφή αλλά όχι μόνο… πρόκειται για ένα αρκετά εύγευστο γάλα με τη χαρακτηριστική γεύση της καρύδας. Διαθέτει ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη D. Λέγεται πως το γάλα καρύδας μπορεί να εξασφαλίσει καλή εγκεφαλική λειτουργία αλλά και να σου χαρίσει ενέργεια παρότι είναι πολύ χαμηλά σε πρωτεϊνική ισχύ…

γάλα καρύδαςγάλαγάλα αμυγδάλουγάλα βρώμης