Γαλλία: Δωρεάν πρόσβαση στα προφυλακτικά θα έχουν οι νέοι.

Οι νέοι στη Γαλλία θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα προφυλακτικά από τον Ιανουάριο, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε το νέο υγειονομικό μέτρο την Πέμπτη σε εκδήλωση για την υγεία των νέων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι νέοι θα μπορούν να τα συλλέγουν από τα φαρμακεία και χαρακτήρισε την κίνηση ως «μικρή επανάσταση στην πρόληψη».

Το 2020 και το 2021 η Γαλλία παρουσίασε εθνική αύξηση 30% στα ποσοστά Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων.

Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία έχει εκπαιδευτικές προκλήσεις σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

“Δεν είμαστε πολύ καλοί σε αυτό το θέμα. Η πραγματικότητα είναι πολύ, πολύ διαφορετική από τη θεωρία”, είπε.

Το νέο μέτρο έρχεται παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες για την υγεία που στοχεύουν στην εξάπλωση των ΣΜΝ και στη βελτίωση της πρόσβασης στην αντισύλληψη.

Το 2018 η γαλλική κυβέρνηση άρχισε να αποζημιώνει το κόστος των προφυλακτικών σε ιδιώτες, εάν αγοράζονται σε φαρμακείο με συνταγή γιατρού ή μαίας.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση έκανε δωρεάν την αντισύλληψη για όλες τις γυναίκες έως 26 ετών – μια κίνηση που επηρέασε τρία εκατομμύρια γυναίκες. Η αντισύλληψη ήταν προηγουμένως δωρεάν για γυναίκες και κορίτσια 18 ετών και κάτω.

Ο Μακρόν πρόσθεσε σε tweet ότι η ανακοίνωση της Πέμπτης θα υπάρχει παράλληλα με άλλα μέτρα για την υγεία. Περιλαμβάνουν δωρεάν επείγουσα αντισύλληψη για όλες τις γυναίκες στα φαρμακεία και δωρεάν εξετάσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων χωρίς ιατρική συνταγή, εκτός από τον HIV, σε όσες είναι κάτω των 26 ετών.

front-stories