Γαλλία και Γερμανία αμφισβητούν το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65

Οι πολίτες στη Γερμανία και τη Γαλλία αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Κορονοϊού καθώς οι χώρες τους αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με τη βρετανική “Daily Mail”, οι δύο χώρες έχουν εμβολιάσει το 6% του πληθυσμού τους σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει εμβολιάσει ήδη το 26% του πληθυσμού του. 
 
Συγκεκριμένα στη Γερμανία την Παρασκευή 20/2 ενώ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί, πραγματοποιήθηκαν μόλις 150 χιλιάδες εμβολιασμοί με πολλούς πολίτες να μην εμφανίζονται στο προγραμματισμένο ραντεβού τους καθώς ενημερώθηκαν ότι το εμβόλιο που θα τους χορηγηθεί είναι της AstraZeneca. Στη Γαλλία από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει την αμφισβήτησή του στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το εμβόλιο είναι “σχεδόν αποτελεσματικό” σε άτομα άνω των 65 παρά το γεγονός ότι υπάρχει έγκριση για την εν λόγω ηλικιακή κατηγορία. Ομοίως αρνητικοί στο να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι και οι υγειονομικοί στη Γαλλία. 
 
Όπως αναφέρουν οι Times, στο Βερολίνο τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 3.800 ημερησίως, ωστόσο στο κέντρο εμβολιασμού “Τegel” προσέρχονται καθημερινά μόνο 200 πολίτες τη μέρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Γερμανία έχει χαράξει δική της πορεία καθώς παρότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει το εμβόλιο για όλους του ενήλικες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην το χορηγήσει σε άτομα άνω των 65 με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χορηγείται μόνο στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας και σε άτομα κάτω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα. “Τα κέντρα εμβολιασμού είναι έτοιμα, το εμβόλιο είναι εκεί όπως και οι ομάδες εμβολιασμού…Αλλά το εμβόλιο παραμένει αχρησιμοποίητο επειδή δεν εμφανίζονται αρκετά άτομα στα προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτή είναι μια παράλογη και αφόρητη κατάσταση”, δηλώνει ο Καρλ Λάουτερμπαχ, επιδημιολόγος και βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. 
Τέλος, ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μούλερ, απείλησε τους πολίτες ότι θα χάσουν την προτεραιότητά τους αν δεν κάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης και προτιμήσουν αυτό των Pfizer και ΒionTech.
ΓερμανίαΓαλλίαεμβόλιο astrazeneca