Γαλλία: Το πρώτο κρούσμα σκύλου με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα σκύλου με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στο Παρίσι της Γαλλίας που μπορεί να είχε αποκτηθεί μέσω ανθρώπινης μετάδοσης – ένα οικογενειακό κατοικίδιο βρέθηκε θετικό στον ιό 12 ημέρες αφότου οι ιδιοκτήτες του άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα

Ένας σκύλος οικογένειας βρέθηκε θετικός στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων σε αυτό που μπορεί να είναι το πρώτο κρούσμα μετάδοσης από άνθρωπο σε σκύλο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι ερευνητές σήμαναν συναγερμό  αφού ένα ιταλικό λαγωνικό προσβλήθηκε από τον ιό 12 ημέρες αφότου οι ιδιοκτήτες του άρχισαν να εμφανίζουν τα συμπτώματα έναρξης.

Δύο άνδρες πήγαν στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière, στο Παρίσι της Γαλλίας, στις 10 Ιουνίου, αφού εμφάνισαν έλκος πρωκτού έξι ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Ο ένας άνδρας παρουσίαζε έλκος πρωκτού και εξάνθημα στο πρόσωπο, τα αυτιά και τα πόδια του, ενώ ο άλλος εμφάνισε εξάνθημα ακριβώς στα πόδια και την πλάτη του.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνδρες παρουσίασαν κόπωση, πονοκεφάλους και πυρετό τέσσερις ημέρες μετά το ξέσπασμα του εξανθήματος.

Κοιμόντουσαν μαζί με τον σκύλο τους – αλλά είπαν ότι ήταν «προσεκτικοί για να αποτρέψουν την επαφή του σκύλου τους με άλλα κατοικίδια ή ανθρώπους από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους».

Παρά τις προσπάθειές τους, ο σκύλος τους βγήκε θετικός στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων αφού παρουσίασε «βλεννογονοδερματικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των φλυκταινών στην κοιλιά και ενός λεπτού έλκους του πρωκτού».

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet ,  αναφέρει: «Στις 23 Ιουλίου 2022, η ευλογιά των πιθήκων κηρύχθηκε Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας διεθνούς ανησυχίας από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε άνθρωπο συμβαίνει συνήθως μέσω στενής επαφής με τις βλάβες, τα σωματικά υγρά και τα αναπνευστικά σταγονίδια μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων.

«Η πιθανότητα σεξουαλικής μετάδοσης διερευνάται, καθώς το τρέχον ξέσπασμα φαίνεται να επικεντρώνεται σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και έχει συσχετιστεί με απροσδόκητες βλάβες του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων».

Είναι ακόμα άγνωστο εάν οι εξημερωμένες γάτες και οι σκύλοι θα μπορούσαν να είναι φορέας της ευλογιάς των πιθήκων – και το Lancet λέει ότι αυτή η περίπτωση μπορεί να έχει αποκτηθεί μέσω ανθρώπινης μετάδοσης.

Μετά από έλεγχο στους άνδρες για ευλογιά πιθήκου, ο ιός εντοπίστηκε σε δείγματα δέρματος και στοματοφάρυγγα για τον πρώτο άνδρα και σε δείγματα πρωκτού και στοματοφάρυγγα για τον δεύτερο.

“12 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, το αρσενικό ιταλικό λαγωνικό τους, ηλικίας τεσσάρων ετών και χωρίς προηγούμενες ιατρικές διαταραχές, παρουσιάστηκε με βλεννογονοδερματικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των φλυκταίνων της κοιλιάς και ένα λεπτό έλκος πρωκτού.” γράφει η μελέτη.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ευρήματα των μελετών, θα πρέπει να προκαλέσουν συζήτηση σχετικά με την ανάγκη απομόνωσης των κατοικίδιων από άτομα θετικά στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και ζητάνε περαιτέρω έρευνα για δευτερογενείς μεταδόσεις μέσω κατοικίδιων ζώων.

 

front-storiesευλογιά των πιθήκων