Γέννα στο σπίτι: Ασφαλής όσο και στο Νοσοκομείο, λέει διεθνής μελέτη

Μεγάλη διεθνής μελέτη έδειξε ότι οι έγκυοι χαμηλού κινδύνου, που σκοπεύουν να γεννήσουν στο σπίτι, δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες για περιγεννητικό ή νεογνικό θάνατο, σε σύγκριση με τη γέννα στο Νοσοκομείο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster εξέτασαν την ασφάλεια του τόπου γέννησης σχετικά με τον κίνδυνο θανάτου στη γέννα ή μέσα στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες και δεν βρήκαν κανένα κλινικά σημαντικό ή στατιστικά διαφορετικό κίνδυνο μεταξύ της γέννας στο σπίτι και της γέννας στο Νοσοκομείο.

Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης δημοσίευσε το περιοδικό The Lancet’s EClinical Medicine.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 21 μελέτες, που δημοσιεύθηκαν από το 1990. Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα γεννήσεων στο σπίτι και στο Νοσοκομείο στη Σουηδία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα από περίπου 500.000 γέννες στο σπίτι συγκρίθηκαν με παρόμοιους αριθμούς γεννήσεων σε Νοσοκομεία αυτών των οκτώ χωρών.

“Όλο και περισσότερες γυναίκες, σε χώρες με επαρκείς πόρους, επιλέγουν τη γέννα στο σπίτι, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους”, δήλωσε η Eileen Hutton, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster, ιδρυτική διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου McMaster Midwifery και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

“Αυτή η έρευνα καταδεικνύει σαφώς ότι ο κίνδυνος δεν είναι διαφορετικός, όταν η γέννα προορίζεται να γίνει στο σπίτι ή στο Νοσοκομείο.

Η ανασκόπησή μας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, στους παρόχους περίθαλψης και στις γυναίκες και στις οικογένειές τους, κατά τον προγραμματισμό τους για τη γέννα”.

γέννα στο σπίτι