Γιατί χρειάζεστε εμβόλιο γρίπης και πόσο αποτελεσματικό είναι;

Κάθε χρόνο, η περίοδος της γρίπης ξεκινά τον Οκτώβριο. Φέτος υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι, μετά από δύο χρόνια σχετικής ησυχίας, η γρίπη μπορεί να  επανέλθει με μανία . Πολλά από τα προστατευτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά του Covid-19 που βοήθησαν επίσης να κρατηθεί υπό έλεγχο η γρίπη έχουν χαλαρώσει: Οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο, ενώ φορούν λιγότερο τις μάσκες προστασίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τη γρίπη είναι να εμβολιαστείτε.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης ενημερώνονται κάθε χρόνο με βάση τα όσα μαθαίνουν οι ειδικοί από τις προηγούμενες εποχές, τα πρότυπα γρίπης σε άλλα μέρη του κόσμου και τις εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να αλλάξει ο ιός. Κατά μέσο όρο, τα εμβόλια κατά της γρίπης συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που αρρωσταίνουν κατά 40% έως 60%, δήλωσε η Έμιλι Μάρτιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εκατομμυρίων ασθενειών γρίπης, καθώς και χιλιάδων νοσηλειών και θανάτων, ετησίως.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η γρίπη προκαλεί περίπου εννέα έως 40 εκατομμύρια ασθένειες και 12.000 έως 52.000 θανάτους ετησίως.

Γενικά, τα εμβόλια τείνουν να λειτουργούν καλύτερα ενάντια σε ασθένειες που προκαλούνται από ένα στέλεχος του ιού που είναι γνωστό ως γρίπη Β καθώς και από ένα υποσύνολο ιών της γρίπης Α. Τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι μιας διαφορετικής υποομάδας ιών της γρίπης Α που φέρουν την επιστημονική ονομασία H3N2. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιοί H3N2 μεταλλάσσονται πολύ πιο γρήγορα και οι προβλέψεις των επιστημόνων για το πώς το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από αυτές τις αλλαγές δεν ταιριάζουν πάντα.

Ακόμα κι αν αρρωστήσετε μετά τη λήψη ενός εμβολίου, το εμβόλιο μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της ασθένειας. «Αυτό είναι πραγματικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε: να κρατάμε τους ανθρώπους έξω από τα νοσοκομεία, να ζουν κανονικές ζωές», αναφέρει ο Δρ. Χ. Κέιπ Τάλμποτ, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης στην κοινότητα – που σημαίνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, ακόμα κι αν έχουν μολυνθεί. Γι’ αυτό το εμβόλιο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε όχι μόνο τον εαυτό σας αλλά και τα μέλη της οικογένειάς σας και τους ανθρώπους γύρω σας που μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στη γρίπη.

Η ανοσία κατά της γρίπης τείνει να μειώνεται κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Έχετε υψηλότερη προστασία μερικές εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου, σε σύγκριση με τέσσερις ή πέντε μήνες αργότερα, επομένως είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε το ραντεβού σας για το εμβόλιο κοντά στην αρχή της περιόδου της γρίπης και όχι πολύ νωρίς.

Μερικοί άνθρωποι περιμένουν περισσότερο, μέχρι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να λαμβάνετε το εμβόλιο πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα. Το σώμα σας χρειάζεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο για να ενισχύσει την άμυνά του κατά της γρίπης. Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στη σοβαρή γρίπη – ειδικά οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα πολύ μικρά παιδιά – δεν πρέπει να καθυστερούν τα εμβόλια τους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πύλη εμβολίων του CDC για να βρείτε κλινικές, φαρμακεία και άλλες τοποθεσίες που προσφέρουν εμβόλια γρίπης κοντά σας.

Τα άτομα που είναι 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της φλεγμονής των πνευμόνων, που μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή και να οδηγήσουν σε νοσηλεία και στην ανάγκη τοποθέτησης σε αναπνευστήρα. Μια λοίμωξη από γρίπη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δήλωσε η Δρ Tara Vijayan, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Οι ηλικιωμένοι τείνουν να ανταποκρίνονται λιγότερο στον εμβολιασμό σε σύγκριση με τους νεότερους ενήλικες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης του CDC ενημέρωσε τη σύστασή της φέτος για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να λαμβάνουν ένα από τα τρία εμβόλια γρίπης που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την καλύτερη ενεργοποίηση των παλαιότερων ανοσοποιητικών συστημάτων κατά της γρίπης.

Το CDC και η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης συνιστούν οι έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται κατά της γρίπης για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα έμβρυά τους. Ακριβώς όπως το σώμα βιώνει μείωση του ανοσοποιητικού ενώ γερνάει, μειώνει επίσης τις ανοσολογικές του αποκρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ οι γυναίκες μετά τον τοκετό, ακόμη και αν θηλάζουν, μπορούν να λάβουν οποιοδήποτε εμβόλιο γρίπης εγκεκριμένο για την ηλικία τους.

Τα παιδιά γίνονται επιλέξιμα για εμβόλια γρίπης σε ηλικία 6 μηνών. Την πρώτη φορά που λαμβάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης, πρέπει να κάνουν δύο δόσεις, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. Μετά από αυτό, μπορούν να κάνουν ένα εμβόλιο γρίπης το χρόνο.

Όλα τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν καλό ιστορικό ασφάλειας. Οι παρενέργειες τείνουν να είναι ήπιες και υποχωρούν σε 24 ώρες έως 48 ώρες. Μπορεί να εμφανίσετε πόνο ή ελαφρύ πρήξιμο γύρω από το σημείο της ένεσης. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ένα γενικό αίσθημα κακουχίας, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και ναυτία.

Επειδή χρειάζονται δύο εβδομάδες για να δημιουργηθεί προστασία από το εμβόλιο, είναι πιθανό να κολλήσετε τη γρίπη από κάποιον άλλο σε αυτό το χρονικό διάστημα. Ή μπορεί να αναπτύξετε ελαφρύ πυρετό μια ή δύο ημέρες μετά την εμβολιασμό σας ως παρενέργεια της ένεσης.

εμβόλιο γρίπηςfront-stories