Γιατί δεν πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας στο ντους;

 Είστε στο μπάνιο και απολαμβάνετε το ντους, συνήθως με τη συνοδεία ατμών και άφθονου αφρού. Πλένετε τα μαλλιά και το σώμα σας, οπότε είναι φυσικό να φτάσετε στο καθαριστικό προσώπου και να πλύνετε και το πρόσωπό σας.

Θα μπορούσε αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια να κάνει στο δέρμα σας περισσότερο κακό παρά καλό;

Όσο βολικό και αν είναι, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το ζεστό νερό του ντους μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα σας τα φυσικά έλαια που το διατηρούν ενυδατωμένο και λαμπερό.

Εάν λατρεύετε ένα ντους με διάρκεια, καλό είναι να έχετε υπόψιν σας ότι εκθέτετε επίσης το δέρμα σας σε υψηλότερες θερμοκρασίες για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η επιπλέον θερμότητα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το ευαίσθητο δέρμα, ενώ διαταραχές όπως η ακμή μπορεί να επιδεινωθούν.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

«Ο υποτιθέμενος κίνδυνος για το καθάρισμα του προσώπου κατά το ντους, στηρίζεται στο ότι το ζεστό νερό αφυδατώνει το δέρμα, η θερμότητα από το ζεστό νερό και τον ατμό μπορεί να διαστέλλει και να προκαλέσει ρήξη σε ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα, ενώ παράλληλα τα βακτήρια στο μπάνιο μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς », λέει ο Ivy Lee, δερματολόγος στην Καλιφόρνια.

Η Abigail James , ειδικός υγιεινής του προσώπου στο Λονδίνο, αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχουν τελικά πραγματικά οφέλη από το πλύσιμο του προσώπου σας στο ντους.

«Ο ατμός από το ντους μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διαδικασία καθαρισμού του προσώπου. Πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ατμό κατά το καθαρισμό του προσώπου, καθώς μαλακώνει τους πόρους, προκαλεί διάνοιξη και διευκολύνει την αποβολή του σμήγματος. Αυτό σημαίνει ότι ο καθαρισμός μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός», σημειώνει.

«Θα προτιμούσα κάποιος να πλένει το πρόσωπό του στο ντους παρά να μην καθαρίσει καθόλου το πρόσωπό του», συνεχίζει.

Μπορεί το πλύσιμο του προσώπου σας στο ντους να προκαλέσει ακμή;

Ο Lee αναφέρει πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο του προσώπου σας στο ντους μπορεί να προκαλέσει ακμή.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το πλύσιμο του προσώπου σας στο ντους επιδεινώνει την ακμή, αλλά υπάρχει πιθανότητα το ντους να επιδεινώσει τη ροδόχρου ακμή εάν συνηθίζετε να περνάτε μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί», λέει. «Η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να διαστέλλουν τα δερματικά αιμοφόρα αγγεία».

«Οι αιτίες της ακμής είναι περίπλοκες: ορμόνες, στρες, λάθος φροντίδα του δέρματος, κακή διατροφή, ερεθισμός από το μακιγιάζ και συνδυασμός των παραπάνω», σχολιάζει η James.

Δηλαδή το ζεστό νερό είναι κακό για το δέρμα;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πλύσιμο του προσώπου σας στο ντους δεν πρόκειται να βλάψει το δέρμα σας ή να προκαλέσει ακμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο καυτό!

Είναι ακόμα καλύτερο να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό και όχι ζεστό.

«Η χρήση νερού που είναι πολύ ζεστό για το δέρμα σε τακτική βάση σίγουρα δεν βοηθάει. Εάν είναι μία ή δύο φορές την εβδομάδα, είναι μάλλον εντάξει, αλλά όχι σε καθημερινή βάση. Επομένως, η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι πιο ευεργετική για το δέρμα. Ιδανικά προσπαθήστε να κάνετε ντους με χλιαρό προς κρύο νερό», λέει ο James.

Πότε πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας τελικά;

Το σημαντικό είναι να διατηρείτε μία ρουτίνα καθαρισμού προσώπου, όπως αυτή εξυπηρετεί τις ανάγκες του δέρματός σας.

Για τον Lee, είναι καλύτερο να εστιάσετε στον καθαρισμό πρωί και βράδυ παρά να ανησυχείτε για το αν πρέπει να το κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το ντους.

Το βασικό μήνυμα; Βρείτε τη διαδικασία περιποίησης του δέρματος που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

 

Πρόσωποπροστασία δέρματοςπεριποίηση προσώπου