Γιατί η καούρα χειροτερεύει όσο μεγαλώνουμε;

Αυτό το συναίσθημα καούρας που ανεβαίνει στο στήθος σας μπορεί να γίνει πολύ πιο συχνό πρόβλημα καθώς μεγαλώνετε.

Τι κάνει την καούρα να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου;

Η καούρα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του.  Έκθεση για την καούρα του 2019, δείχνει ότι σχεδόν 784 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν επαναλαμβανόμενες καούρες ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ( ΓΟΠΝ ). Σε αυτό τον αριθμό, περιλαμβάνονται ακόμη και παιδιά σχολικής ηλικίας.

Αλλά οι καταμετρήσεις των περιπτώσεων δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα περιστατικά καούρας αυξάνονται με την ηλικία. Εδώ είναι τέσσερις λόγοι:

1. Γήρανση των μυών

Οι μύες γύρω από το σώμα σας τείνουν να εξασθενούν καθώς μεγαλώνετε – και αυτό περιλαμβάνει έναν που είναι κρίσιμος για την πρόληψη της καούρας.

Ο μυς είναι ουσιαστικά μια βαλβίδα γνωστή ως κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας. Σκεφτείτε το ως φύλακας μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου σας. Ανοίγει για να αφήσει το φαγητό που τρώτε να εισέλθει στο στομάχι σας και μετά κλείνει ερμητικά για να το κρατήσει εκεί.

Εάν αυτός ο μυς εξασθενήσει, μπορεί να έχει πρόβλημα να κρατήσει τα τρόφιμα και τα υγρά εκεί που ανήκουν στο στομάχι σας. Και όταν αυτά τα περιεχόμενα διαπερνούν και επανέρχονται στον οισοφάγο σας, τότε είναι που νιώθετε καούρα.

2. Αύξηση βάρους

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν κιλά καθώς προσθέτουν χρόνια στην ηλικία τους. Η μεταφορά επιπλέον βάρους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας ένα γεύμα να τελειώσει με καούρα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ΓΟΠΝ μπορεί να διπλασιαστεί εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) φτάσει σε ένα ανθυγιεινό επίπεδο. Ένα μεγαλύτερο μέγεθος μέσης μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας για το εάν αντιμετωπίζετε συχνές καούρες μιας και το  επιπλέον βάρος μπορεί να πιέσει προς τα κάτω το στομάχι σας, το οποίο δημιουργεί πίεση που βοηθά να σπρώξετε το φαγητό πίσω στο σωλήνα τροφής.

3. Φάρμακα

Η γήρανση μπορεί να φέρει προβλήματα υγείας που οδηγούν στην ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή και αυτά τα χάπια μπορούν να ανάψουν το σπίρτο για την καούρα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, γεγονός που καθιστά τη σφράγιση λιγότερο σφιχτή.

Ο κατάλογος είναι επίσης εκτενής, από παυσίπονα χωρίς συνταγή μέχρι αντιβιοτικά και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές σας εάν ορισμένα φάρμακα φαίνεται να σας προκαλούν καούρα.

4. Διαφραγματοκήλη

Μέχρι να φτάσετε στην ηλικία των 60 ετών, υπάρχουν περισσότερες από 50-50 πιθανότητες να εμφανιστεί διαφραγματοκήλη. Είναι μια κατάσταση όπου το πάνω μέρος του στομάχου σας ωθεί προς τα πάνω στην κοιλότητα του θώρακα.

Υπάρχει μια πολυμελετημένη σύνδεση μεταξύ της διαφραγματοκήλης και της ΓΟΠΝ. Φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες διαφραγματοκήλες αυξάνουν τον κίνδυνο συχνής καούρας.

Τρόποι για να αποφύγετε την καούρα

  • Προσέξτε τι τρώτε. Ορισμένα τρόφιμα ή ποτά μπορεί να προκαλέσουν καούρα. Πικάντικα ή λιπαρά γεύματα μπορεί να σας στοιχειώσουν αργότερα. Το ίδιο ισχύει για ανθρακούχα ποτά, αλκοόλ ή ποτά με καφεΐνη.
  • Μην τρώτε υπερβολικά. Ένα φορτωμένο στομάχι είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ένα εφεδρικό που σχετίζεται με την καούρα.
  • Ρίξτε τα περιττά κιλά. Η απώλεια λίπους στην κοιλιά και η βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης μπορεί να μειώσει την πίεση στον οισοφαγικό σφιγκτήρα σας και να μειώσει τις πιθανότητές σας για καούρα.
  • Αποφύγετε τη χαλάρωση μετά το γεύμα. Μην ξανπλώνετε μετά το φαγητό για τουλάχιστον δύο ώρες. Αν χρησιμοποιείτε αυτόν τον χρόνο για μια βόλτα, μπορεί να βοηθήσει και με προβλήματα βάρους.
  • Αλλάξτε τις θέσεις ύπνου. Εάν η καούρα σας ξυπνά συνήθως τη νύχτα, δοκιμάστε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την πεπτική σας διαδικασία. Η χρήση ενός μαξιλαριού με σφήνα ή το να ανασηκώσετε το κεφάλι του κρεβατιού σας ώστε να κοιμάστε σε μια μικρή κλίση μπορεί επίσης να βοηθήσει.
  • Μην καπνίζετε. Χρειάζεστε άλλο λόγο για να μην ανάψετε; Λοιπόν, η νικοτίνη μπορεί να αποδυναμώσει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα σας και να ανοίξει την πόρτα για την καούρα.

καούραfront-stories