Γιατί κοκκινίζουμε όταν πίνουμε αλκοόλ; Είναι επικίνδυνο για την υγεία; 

Αρκετά άτομα κοκκινίζουν στο πρόσωπο όταν πίνουν κόκκινο κρασί. Άλλοι κοκκινίζουν στο πρόσωπο, καταναλώνοντας οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ. Πού οφείλεται αυτό το κοκκίνισμα, τι σημαίνει για τον οργανισμό και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για την υγεία; 
 
Γιατί κοκκινίζουμε όταν καταναλώνουμε αλκοόλ;
 
Το κοκκίνισμα του προσώπου μετά από κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται είτε στην έλλειψη ενός συγκεκριμένου ενζύμου που σχετίζεται με τη διάσπαση του αλκοόλ στον οργανισμό, είτε στην ροδόχρου ακμή. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή όταν υπάρχει έλλειψη αλκοόλης αφυδρογονάσης, δηλαδή του ενζύμου που διασπά το αλκοόλ, συμβαίνουν τα παρακάτω: το αλκοόλ είναι τοξικό για τα κύτταρά μας. Κάπως έτσι, όταν εισέρχεται στον οργανισμό, τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων διαστέλλονται. Εκεί οφείλεται το κοκκίνισμα του προσώπου και η αίσθηση ζέστης που μπορεί να νιώσει κανείς. Με πολύ απλά λόγια, όταν υπάρχει ανεπάρκεια αλκοόλης αφυδρογονάσης, το αλκοόλ αγγίζει τοξικά επίπεδα και φτάνει πιο γρήγορα στα κύτταρα του αίματος. 
 
Στη δεύτερη περίπτωση, το κοκκίνισμα του προσώπου μετά από κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται στη ροδόχρου ακμή, μια αρκετά κοινή δερματική κατάσταση που οφείλεται σε αγγειοκινητική υπερκινητικότητα ή αστάθεια. Σε αυτήν την περίπτωση τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να διαστέλλονται ακόμη και με την κατανάλωση σοκολάτας, πικάντικων τροφών ή ζεστών ροφημάτων. 
 
Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σε άτομα που κοκκινίζουν μετά από κατανάλωση αλκοόλ;
 
Μπορεί να μοιάζει δυσνόητο, ωστόσο, πρόσφατες μελέτες εξηγούν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια αλκοόλης αφυδρογονάσης, δηλαδή του ενζύμου που διασπά το αλκοόλ, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου αν καταναλώνουν αλκοόλ πολύ τακτικά. Το γεγονός ότι ο οργανισμός του αδυνατεί να ανταποκριθεί στη διάσπαση του αλκοόλ, συνεπάγεται τοξικότητα άρα πολλές μορφές καρκίνου όπως αυτός του στόματος, του οισοφάγου, του πεπτικού ή αναπνευστικού συστήματος και ηπατικό καρκίνο. 
 
καρκίνοςαλκοόλαλκοόλ και κοκκίνισμααλκοόλη αφυδρογονάσηροδόχρους ακμή