Γιατί να ακούτε μουσική σε περιόδους στρες (μελέτη)

Η μουσική είναι μια συναισθηματική εμπειρία. Οι άνθρωποι λένε ότι ο ρυθμός, ο ρυθμός και οι στίχοι ενός τραγουδιού μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή τους. Τα λυπημένα τραγούδια μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να κλάψουν, ενώ τα αφρώδη κομμάτια μπορούν να αναζωογονήσουν μια κουρασμένη ψυχή. Και τώρα, νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στον  JAMA Network Open , ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης είπαν ότι βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ακρόαση μουσικής σε περιόδους στρες μπορεί να τονώσει τη διάθεση ενός ατόμου, να τον βοηθήσει να χαλαρώσει και να μειώσει τα επίπεδα άγχους του.

Δεδομένου ότι η μελέτη διεξήχθη κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19, η ομάδα επέλεξε να εξετάσει εάν η καθημερινή ακρόαση μουσικής βοήθησε στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης κατά τη διάρκεια των lockdown και των περιορισμών που προκαλούν άγχος που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης δεδομένα σχετικά με τις εμπειρίες τους σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικό χρόνο στο φυσικό τους περιβάλλον εν μέσω του lockdown. Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 1ης Απριλίου και Μαΐου 2020. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

«Σε αυτή τη μελέτη κοόρτης 711 ενηλίκων, η ακρόαση μουσικής συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερα επίπεδα στρες. Επιπλέον, η ακρόαση μουσικής συσχετίστηκε σημαντικά με βελτιωμένη διάθεση, ιδιαίτερα για εκείνους με αυξημένο χρόνιο στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», έγραψαν οι επιστήμονες στα ευρήματά τους.

 

front-stories