Γιατί ο τουρισμός είναι εξαιρετικός για την ψυχική σας υγεία

Μια νέα μελέτη δείχνει πώς η ταξιδιωτική θεραπεία μπορεί να είναι ένας άλλος τύπος παρέμβασης που μπορεί να προστεθεί στη λίστα.

Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο σε περιοδικό στο Tourism Management διαπίστωσε ότι η εμπειρία του να πάτε διακοπές μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα που αντιμετωπίζουν την άνοια.  Οι ερευνητές σημειώνουν πώς οι τουριστικές εμπειρίες μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις ως παρέμβαση για την άνοια. 

Η ταξιδιωτική θεραπεία όχι μόνο είναι ωφέλιμη για όσους πάσχουν από άνοια, αλλά μπορεί να βοηθήσει και όσους αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα ταξίδια είναι κάτι περισσότερο από μια πολυτέλεια, είναι μια ανάγκη. Ίσως είναι η μόνη φορά που σταματάμε και μυρίζουμε τα τριαντάφυλλα. Τα ταξίδια μπορούν να μας βοηθήσουν να θυμόμαστε για τι ζούμε αντί να ξεχνάμε αυτά που έχουμε επειδή είμαστε απασχολημένοι συνεχώς επιδίωξη αυτού που δεν έχουμε.

Οι ερευνητές διερεύνησαν πώς τα ταξίδια εμπλέκουν το συναίσθημα, τη σκέψη, την πράξη και τις αισθητηριακές εμπειρίες για να αναπτύξουν ένα πλαίσιο που βασίζεται σε υπάρχουσες παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας για την αντιμετώπιση της άνοιας.   Αξιοποιώντας τα οφέλη της θετικής ψυχολογίας , ορισμένες τουριστικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την εμπειρία ενός θεματικού πάρκου, τα ταξίδια που σχετίζονται με την παραλία και τα οικογενειακά ταξίδια.   Με αυτόν τον τρόπο, τα ταξίδια μπορεί να ωφελήσουν τόσο εκείνους που αντιμετωπίζουν την άνοια, όσο και άλλες προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Αυτή η έρευνα είναι μια από τις πρώτες που διερεύνησε τις συνδέσεις μεταξύ τουριστικών εμπειριών και παρεμβάσεων ψυχικής υγείας μέσω του φακού της θετικής ψυχολογίας, με οφέλη όπως η απόλαυση της στιγμής, το αίσθημα ευγνωμοσύνης και η σκέψη για θετικές εμπειρίες.  

Τα ταξίδια μπορούν να αναδομήσουν το μυαλό σας

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του μυαλού σας μπορεί να είναι πιο χρήσιμη όταν αλλάζουν τα ερεθίσματα, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, τα καθήκοντά σας και ούτω καθεξής.  Η αισθητηριακή και γνωστική διέγερση είναι σημαντική για την ψυχική υγεία, καθώς και για την άσκηση . Όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν διακοπές, βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον και διαφορετική κουλτούρα και κινούνται σωματικά με τρόπους που μπορεί να μην είναι στο σπίτι.

Βρίσκετε μια αίσθηση ισορροπίας

Η  έρευνα δείχνει ότι το ταξίδι σε νέα περιβάλλοντα προσφέρει μια κοινωνική και συναισθηματική εμπειρία που ενισχύει τις ορμόνες της ευτυχίας και οδηγεί σε νέα μάθηση με τρόπους που διαφέρουν από τη συνήθη δομή του καθημερινού μας περιβάλλοντος.   Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα στον τομέα των ταξιδιών και της βελτιωμένης λειτουργικότητας σε άτομα με ψυχική δυσφορία,  υπάρχουν ήδη αποδείξεις ότι η δημιουργική δραστηριότητα και οι εμπειρίες βοηθούν στην τόνωση του εγκεφάλου.

Η νευροεπιστήμη μας διδάσκει για την πλαστικότητα του εγκεφάλου και τη δυνατότητα ανάκτησης των τμημάτων του εγκεφάλου μας που νομίζαμε ότι χάσαμε. Τα ταξίδια μπορούν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση ντοπαμίνης , σεροτονίνης και ωκυτοκίνης , που αναγκάζουν το σώμα μας να επουλωθεί και λειτουργεί καλά. 

ψυχική υγείατουρισμός