Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται την εξάπλωση της ευλογιάς στα άγρια ​​ζώα

Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης από άνθρωπο σε σκύλο αναφέρθηκε τον Αύγουστο. Το ιταλικό λαγωνικό στη Γαλλία είχε κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με ένα ζευγάρι που είχε συμπτώματα. Το ιικό DNA από τον σκύλο ταίριαζε με αυτό ενός από τους ιδιοκτήτες. Τον ίδιο μήνα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την περίπτωση ενός κουταβιού που κόλλησε τον ιό από ένα άτομο.

Το πρόβλημα δεν είναι η περίεργη περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε σκύλο, λέει ο Malachy Okeke, ιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Νιγηρίας στη Yola. Τα άρρωστα κατοικίδια μπορούν να απομονωθούν στο σπίτι. Οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για ένα σενάριο στο οποίο ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων εγκαθίσταται σε άγρια ​​ζώα, όπως τα τρωκτικά, έξω από το συνηθισμένο εύρος του στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Τέτοιες δεξαμενές ζώων θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους. «Τότε είμαστε σε μπελάδες», λέει ο Okeke. Ο έλεγχος της εξάπλωσης σε πληθυσμούς άγριων ζώων θα ήταν εξαιρετικά δύσκολος, εξηγεί, καθιστώντας τον ιό «αδύνατο να εξαλειφθεί».

Μεταφορείς ζώων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι γνωστό ότι μολύνει περισσότερα από 50 είδη θηλαστικών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή πηγή του ιού – το ζώο ή τα ζώα που μεταφέρουν και μεταδίδουν συνεχώς τον ιό χωρίς να αρρωστήσουν από αυτόν. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα τρωκτικά και άλλα μικρά θηλαστικά στην Αφρική – συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων της Γκάμπιας, των δεντροσκίουρων, των σκίουρων με σχοινί και των αρουραίων-στόχων – είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση του ιού στην άγρια ​​​​κυκλοφορία εκεί. Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους έχουν εμφανιστεί σε μέρη της Αφρικής εδώ και δεκαετίες.

Πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί τους τελευταίους μήνες από ό,τι σε προηγούμενα κρούσματα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες αλληλεπίδρασης του ιού με ζώα. Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι ο αριθμός των εβδομαδιαίων αναφερόμενων κρουσμάτων έφτασε στο ανώτατο όριο των σχεδόν 7.500 τον Αύγουστο. περισσότερα από 3.400 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Εάν ο ιός όντως εγκατασταθεί σε πληθυσμό τρωκτικών εκτός Αφρικής, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, σύμφωνα με μια μελέτη μοντελοποίησης που δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1 . Το μοντέλο, το οποίο μιμείται τον τρόπο εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, προβλέπει ξέσπασμα σε μια υποθετική μητροπολιτική περιοχή. Όταν το μοντέλο υπολόγισε την ύπαρξη μιας δεξαμενής ποντικιού, προέβλεψε ότι η μετάδοση με ζώα θα οδηγούσε πολύ νωρίτερα κορυφές και πολλαπλά κύματα.

Όταν η εξάπλωση από άνθρωπο σε ζώο και από ζώο σε άνθρωπο συνυπολογίζεται στη διαδικασία μετάδοσης, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο περίπλοκα, λέει ο μοντελιστής ασθενειών Huaiping Zhu, διευθυντής του Καναδικού Κέντρου Μοντελοποίησης Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο και ο επικεφαλής της μελέτης. συγγραφέας. Χωρίς να κατανοήσουν πώς τα ζώα αλλάζουν τη δυναμική μετάδοσης, οι επιστήμονες θα αγωνιστούν για να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού και να αποτρέψουν μελλοντικά ξεσπάσματα, λέει.

Παρακολούθηση ιών

Μέρος του λόγου που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τη δεξαμενή του ιού είναι η έλλειψη ενεργητικής, μακροχρόνιας επιτήρησης για την ευλογιά των πιθήκων στη φύση, λέει ο Okeke. Υπάρχει όμως και η έλλειψη ενδιαφέροντος. «Επειδή αυτός ο ιός είναι ενδημικός στις λεγόμενες χώρες με φτωχούς πόρους, οι άνθρωποι δεν τον πήραν στα σοβαρά», προσθέτει. «Νιώθω ντροπή να το πω αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».

Με λίγα δεδομένα από το πεδίο που δείχνουν πώς τα ζώα μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της τρέχουσας επιδημίας, ορισμένοι επιστήμονες ακολουθούν άλλες προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, η πρόβλεψη ποια είδη μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση από άλλα θα βοηθούσε τους αξιωματούχους να γνωρίζουν πού να αυξήσουν την επιτήρηση, λέει ο ιολόγος Marcus Blagrove στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Ο Blagrove και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής δομής της ευλογιάς των πιθήκων και 62 άλλων ιών ευλογιάς, καθώς και χαρακτηριστικά σχεδόν 1.500 θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, του οικοτόπου και των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια εκπαίδευσαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τις πληροφορίες και να εντοπίσουν πιθανούς ξενιστές της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα αποτελέσματά τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στον διακομιστή προεκτύπωσης bioRxiv στις 15 Αυγούστου και δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους 2 , υποδηλώνουν ότι δύο έως τέσσερις φορές περισσότερα είδη ζώων ενδέχεται να είναι επιρρεπή στη μόλυνση από τον ιό από ό,τι είναι σήμερα γνωστό ότι είναι, κυρίως τρωκτικά και πρωτεύοντα . «Υπάρχουν πολλοί πιθανοί οικοδεσπότες σε όλο τον κόσμο», συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, αλλά και σε περιοχές όπως η Ευρώπη, η Κίνα και η Βόρεια Αμερική, λέει ο Blagrove.

Το αν αυτά τα πλάσματα θα μπορούσαν να γίνουν δεξαμενές και να διώξουν τον ιό είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Οι επιστήμονες δεν έχουν σημαντικά δεδομένα, όπως πληροφορίες σχετικά με την ανοσολογική απόκριση των πιθανών ξενιστών και άμεσες ενδείξεις ότι ο ιός περνά από αυτά τα ζώα σε άλλο είδος, κάτι που θα υποδηλώνει ότι ο ξενιστής είναι μια δεξαμενή, λέει ο Seifert.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η διάχυση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερα ζώα και πιθανώς η δημιουργία μιας δεξαμενής εκτός Αφρικής, προσθέτει ο Seifert, είναι να σταματήσει η εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων. Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αυξηθεί η διανομή των εμβολίων. «Έτσι μειώνουμε την πιθανότητα να συμβούν αυτά τα σπάνια γεγονότα, προστατεύουμε τους ανθρώπους», λέει.

 

doi: https://doi.org/10.1038/d41586-022-03048-1

ευλογιά των πιθήκωνμετάδοση ευλογιάς των πιθήκων