Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο του Αλτσχάιμερ (νέα μελέτη)

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ (AD), αλλά η αιτία αυτού του φαινομένου ήταν ασαφής.

Τώρα, ωστόσο, μια μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Keqiang Ye από το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας Shenzhen (SIAT) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το μυστήριο που προβληματίζει την ανθρωπότητα για δεκαετίες.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο  Nature  στις 2 Μαρτίου 2022.

Οι αυξημένες ωοθυλακιοτρόπους ορμόνες μετά την εμμηνόπαυση συνδέονται με τους νευρώνες FSHR και ενεργοποιούν την οδό C/EBPβ/AEP. Η διαδικασία παίζει σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση της παθολογίας του Αλτσχάιμερ στις γυναίκες.

Ενσωματώνοντας τις προηγούμενες μελέτες τους, η ομάδα του καθηγητή Ye έχει καθιερώσει τη θεωρία ότι η οδός C/EBPβ/AEP είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί την παθογένεση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

«Με βάση αυτή τη θεωρία, η ομάδα μας αναζήτησε γυναικείες ορμόνες που αλλάζουν δραματικά κατά την εμμηνόπαυση και εξέτασε ποια ορμόνη ενεργοποιεί επιλεκτικά το μονοπάτι C/EBPβ/AEP», δήλωσε ο καθηγητής Ye.

Η ομάδα του καθηγητή Ye αναγνώρισε την ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) ως τον κύριο παθογόνο παράγοντα.   

«Κατά την εμμηνόπαυση, η συγκέντρωση της FSH στον ορό αυξάνεται έντονα, δεσμεύεται με τον συγγενή υποδοχέα FSH στους νευρώνες και ενεργοποιώντας την οδό C/EBPβ/AEP. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παθολογίες Aβ και Tau, που οδηγούν στην ανάπτυξη της AD», δήλωσε ο Δρ Zaidi Mone, συν-ανταποκρίτρια συγγραφέας της μελέτης και μόνιμος καθηγητής στο Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους για να αποδείξουν αυτό το εύρημα. Χρησιμοποιώντας ποντίκια με ωοθηκεκτομή, χρησιμοποίησαν θεραπεία με αντισώματα κατά της FSH για να μπλοκάρουν την FSH και να αδρανοποιήσουν την οδό C/EBPβ/AEP. Διέγραψαν επίσης την έκφραση του υποδοχέα FSH (FSHR) στους νευρώνες για να καταργήσουν τη σύνδεση της FSH με την FSHR στον ιππόκαμπο. Και οι δύο αυτές μέθοδοι ανακούφισαν την παθολογία και τη γνωστική δυσλειτουργία. Επιπλέον, η μείωση του C/EBPβ στο μοντέλο AD ποντικών μείωσε τις παθολογίες της Nόσου Αλτσχάιμερ.

Εκτός από την εργασία με θηλυκά ποντίκια, οι ερευνητές έκαναν επίσης ένεση FSH σε αρσενικά ποντίκια και ανακάλυψαν ότι η FSH προάγει παθολογίες Nόσου Αλτσχάιμερ.

Όλα αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αυξημένη FSH μετά την εμμηνόπαυση συνδέεται με την FSHR στους νευρώνες και ενεργοποιεί την οδό C/EBPβ/AEP, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση της παθολογίας της Nόσου Αλτσχάιμερ.

Στο εγγύς μέλλον, η ομάδα θα επικεντρωθεί στην ανατομή της σχέσης μεταξύ συγκεκριμένων γονιδίων κινδύνου όπως το ApoE4 και η FSH για να διερευνήσει γιατί οι γυναίκες φορείς ApoE4 είναι πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη Nόσου Αλτσχάιμερ.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η οδός σηματοδότησης C/EBPβ/AEP δρα ως βασικός παράγοντας σε αυτές τις εξαρτώμενες από την ηλικία ασθένειες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο μια ποικιλία παραγόντων κινδύνου μεσολαβούν σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες μέσω της ενεργοποίησης αυτής της οδού», δήλωσε ο Δρ Seong Su Kang. από το Πανεπιστήμιο Emory.

Επιπλέον, η ομάδα του καθηγητή Ye επεκτείνει αυτή τη θεωρία σε πολυάριθμες χρόνιες ασθένειες που εξαρτώνται από την ηλικία, όπως ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση, ο καρκίνος και η γήρανση.

Ο αποκλεισμός της FSH βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ έχει υψηλότερη συχνότητα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, με μια απότομη αύξηση της γνωστικής έκπτωσης που παρακολουθεί τη σπλαχνική παχυσαρκία, τη μη ρυθμισμένη ενεργειακή ομοιόσταση και την απώλεια οστού κατά την εμμηνόπαυση.

Η αναστολή της δράσης της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) μειώνει το σωματικό λίπος, ενισχύει τη θερμογένεση, αυξάνει την οστική μάζα και μειώνει τη χοληστερόλη ορού στα ποντίκια.

Η FSH δρα απευθείας στους νευρώνες του ιππόκαμπου και του φλοιού για να επιταχύνει την εναπόθεση αμυλοειδούς-β και Tau και να βλάψει τη γνωστική λειτουργία σε ποντίκια που εμφανίζουν χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο αποκλεισμός της δράσης της FSH σε αυτά τα ποντίκια καταργεί τον φαινότυπο που μοιάζει με τη νόσο του Alzheimer αναστέλλοντας τη νευρωνική οδό C/EBPβ-δ-εκκριτάσης.

Αυτά τα δεδομένα όχι μόνο υποδηλώνουν έναν αιτιολογικό ρόλο για την αύξηση των επιπέδων FSH στον ορό στην παθοφυσιολογία της υπερβολικής νόσου Alzheimer κατά την εμμηνόπαυση, αλλά αποκαλύπτουν επίσης μια ευκαιρία για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer, της παχυσαρκίας, της οστεοπόρωσης και της δυσλιπιδαιμίας με έναν μόνο παράγοντα αποκλεισμού της FSH.

 

 

 

 

Πηγή: Neurosciencenews

Αλτσχάιμερfront-stories