Γιατί τα δεύτερα παιδιά καθυστερούν να μιλήσουν?

Πολύ συχνά οι γονείς αγχώνονται γιατί το 2ο παιδί τους αργεί να μιλήσει και αναζητούν τις απαντήσεις στους ειδικούς ή/και στο διαδίκτυο.

Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η γλωσσική ικανότητα των μικρότερων παιδιών καθυστερεί δύο μήνες μέχρι την ηλικία των έξι ετών, όταν έχουν έναν μεγαλύτερο αδερφό, αλλά όχι όταν έχουν μια μεγαλύτερη αδελφή.

Ο λόγος; Ότι τους μιλάνε από λίγο έως καθόλου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες αδελφές είναι πολύ πιο πρόθυμες να μιλάνε με τα μικρότερα αδέλφια τους από ό,τι οι αδελφοί τους και συμμετέχουν τρόπον τινά στη γονεϊκή φροντίδα, όταν η οικογένεια μεγαλώνει και οι γονείς δεν έχουν τον χρόνο που είχαν, όταν μεγάλωναν μόνο ένα παιδί.

Ο Franck Ramus, από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας στο Παρίσι (CNRS), δήλωσε: “Τα παιδιά με έναν μεγαλύτερο αδελφό είναι κατά μέσο όρο δύο μήνες πίσω στην ανάπτυξη της γλώσσας, σε σχέση με εκείνα, που έχουν μια μεγαλύτερη αδελφή ή ζουν χωρίς αδέλφια.

Φυσικά είναι μια μικρή επίπτωση – υπάρχουν τόσοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη γλωσσική ανάπτυξη – αλλά απόλυτα απτή”.

Τα ευρήματα εξέπληξαν την ερευνητική ομάδα, καθώς ανέμενε ότι η ύπαρξη αδελφών θα επιτάχυνε το “λύσιμο” της γλώσσας στα μικρότερα παιδιά, καθώς θα μεγάλωναν σε ένα ευρύτερο και με περισσότερα ερεθίσματα γλωσσικό περιβάλλον.

Για να ανακαλύψουν τι, ακριβώς, ισχύει, οι επιστήμονες ακολούθησαν μια ομάδα 1.000 παιδιών από την ηλικία γέννησης ως τα 5,5 χρόνια τους και αξιολόγησαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες σε ηλικία 2 ετών, 3 ετών και στο τέλος της μελέτης, μετρώντας λεξιλόγιο, σύνταξη και λεκτική συλλογιστική. Κατά μέσο όρο τα πρωτότοκα παιδιά και όσα είχαν αδελφές, τα πήγαν καλύτερα.

Γάλλοι ειδικοί, που δεν συμμετείχαν στη μελέτη, απευθύνθηκαν στους γονείς λέγοντας: “Εάν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά, προσπαθήστε να περνάτε λίγο χρόνο με το καθένα ξεχωριστά, παίζοντας και μιλώντας τους.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενθαρρύνοντάς τα, για παράδειγμα, να παίξουν ένα παιχνίδι που τους αρέσει μαζί.

Αποσυνδεθείτε από το τηλέφωνό σας, δώστε τους την αμέριστη προσοχή σας. Μιλήστε τους για τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν τώρα, κάντε τους ερωτήσεις και περιμένετε τις απαντήσεις τους, πείτε τους ιστορίες, που ταιριάζουν στο επίπεδο ανάπτυξής τους”.

Τα ευρήματα έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Psychological Science.