Γιατί τα εμβόλια mRNA είναι τόσο αποτελεσματικά;

Τα δύο πρώτα εμβόλια τεχνολογίας mRNA – τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna COVID-19 – είναι αναμφισβήτητα δύο από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Σε κλινικές δοκιμές, και τα δύο ήταν πάνω από 90% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης, ξεπερνώντας εύκολα το όριο του 50% που είχε θέσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τα εμβόλια COVID-19 προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας επείγουσας χρήσης.

Παρόλο που οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις έχουν αυξηθεί με την εμφάνιση των παραλλαγών δέλτα και όμικρον, τα εμβόλια παραμένουν αρκετά αποτελεσματικά στην πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων. Η επιτυχία της νέας τεχνολογίας έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί τα εμβόλια mRNA είναι τόσο αποτελεσματικά και αν η προστασία που παρέχουν είναι πιθανό να διαρκέσει καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St Jude ρίχνει φως στην ποιότητα της ανοσολογικής απόκρισης που προκαλούν τα εμβόλια mRNA. Η μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο της Pfizer ενεργοποιεί έντονα και επίμονα ένα είδος βοηθητικού ανοσοποιητικού κυττάρου που βοηθάει τα κύτταρα που παράγουν αντισώματα να δημιουργήσουν μεγάλες ποσότητες ολοένα και πιο ισχυρών αντισωμάτων και επίσης οδηγεί στην ανάπτυξη ορισμένων ειδών ανοσολογικής μνήμης. Τα κύτταρα αυτά, γνωστά ως βοηθητικά κύτταρα του θυλακίου Τ, διαρκούν έως και έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, βοηθώντας τον οργανισμό να παράγει όλο και καλύτερα αντισώματα. Μόλις τα βοηθητικά κύτταρα μειωθούν, τα μακροχρόνια κύτταρα που παράγουν αντισώματα και τα κύτταρα μνήμης Β βοηθούν στην παροχή προστασίας από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Περαιτέρω, πολλά από τα βοηθητικά κύτταρα των Τ θυλακίων ενεργοποιούνται από ένα τμήμα του ιού που δεν φαίνεται να παίρνει μεταλλάξεις, ακόμη και στην ιδιαίτερα μεταλλαγμένη παραλλαγή omicron. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν online στις 22 Δεκεμβρίου 2021 στο περιοδικό Cell, βοηθούν να εξηγηθεί γιατί το εμβόλιο της Pfizer προκαλεί τόσο υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να συνεχίσουν να παράγουν ισχυρά αντισώματα ακόμη και όταν ο ιός αλλάζει

“Όσο περισσότερο χρόνο τα βοηθητικά κύτταρα των Τ-θυλακίων παρέχουν βοήθεια, τόσο καλύτερα είναι τα αντισώματα και τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε καλή απόκριση μνήμης”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Philip Mudd, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. “Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι αυτές οι αποκρίσεις των βοηθητικών κυττάρων των Τ θυλακίων απλά συνεχίζουν και συνεχίζουν. Και επιπλέον, ορισμένα από αυτά ανταποκρίνονται σε ένα μέρος της πρωτεΐνης spike του ιού που έχει πολύ μικρή παραλλαγή. Με τις παραλλαγές, ειδικά τη δέλτα και τώρα την όμικρον, έχουμε δει κάποιες επαναστατικές λοιμώξεις, αλλά τα εμβόλια έχουν αντέξει πολύ καλά όσον αφορά την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων. Νομίζω ότι αυτή η ισχυρή ανταπόκριση των βοηθητικών Τ-θυλακίων είναι μέρος του λόγου για τον οποίο τα εμβόλια mRNA συνεχίζουν να είναι τόσο προστατευτικά”.

Τα πρώτα αντισώματα που παράγονται ως απάντηση σε μια λοίμωξη ή έναν εμβολιασμό τείνουν να μην είναι πολύ καλά. Τα Β κύτταρα πρέπει να περάσουν από ένα είδος στρατοπέδου εκγύμνασης στα λεγόμενα βλαστικά κέντρα στους λεμφαδένες προτού μπορέσουν να παράγουν πραγματικά ισχυρά αντισώματα. Τα βοηθητικά κύτταρα των Τ θυλακίων είναι οι λοχίες αυτών των στρατοπέδων εκγύμνασης. Τα βοηθητικά κύτταρα παρέχουν οδηγίες στα κύτταρα που παράγουν αντισώματα για την παραγωγή ολοένα και πιο ισχυρών αντισωμάτων και ενθαρρύνουν εκείνα με τα καλύτερα αντισώματα να πολλαπλασιαστούν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μετατραπούν σε μακροχρόνια κύτταρα που παράγουν αντισώματα ή κύτταρα Β μνήμης. Όσο περισσότερο διαρκούν τα βλαστικά κέντρα, τόσο καλύτερη και ισχυρότερη είναι η απάντηση των αντισωμάτων.

Νωρίτερα φέτος, ο Ali Ellebedy, PhD, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας και ανοσολογίας, ιατρικής και μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι, σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου οι άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, εξακολουθούσαν να έχουν βλαστικά κέντρα στους λεμφαδένες τους που εξέτρεφαν ανοσοποιητικά κύτταρα που κατευθύνονταν κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19.

Σε αυτή την τελευταία μελέτη, ο Mudd και οι συν-συγγραφείς Ellebedy και Paul Thomas, PhD, από το St. Jude, είχαν ως στόχο να κατανοήσουν τον ρόλο των βοηθητικών κυττάρων των Τ θυλακίων στην παραγωγή μιας τόσο ισχυρής απόκρισης των βλαστικών κέντρων. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν επίσης οι συν-πρώτοι συγγραφείς Anastasia Minervina, PhD, και Mikhail Pogorelyy, PhD, μεταδιδακτορικοί ερευνητές που συνεργάζονται με τον Thomas στο St. Jude, και άλλοι.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 15 εθελοντές που έλαβαν ο καθένας δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer με διαφορά τριών εβδομάδων. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια διαδικασία εξαγωγής βλαστικών κέντρων από τους λεμφαδένες τους 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση, λίγο πριν από τη δεύτερη δόση- στη συνέχεια, τις ημέρες 28, 35, 60, 110 και 200 μετά την αρχική δόση. Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε μολυνθεί με SARS-CoV-2 κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές έλαβαν τα βοηθητικά κύτταρα των Τ θυλακίων από τους λεμφαδένες και τα ανέλυσαν.

 

Covid-19Εμβόλιο Pfizerfront-storiesΕμβόλια mRNAPfizer /BioNTechPfizer