Γκότζι μπέρι: Ποια είναι τα οφέλη για τα μάτια (νέα έρευνα)

Η τακτική κατανάλωση μιας μικρής μερίδας αποξηραμένων μούρων γκότζι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ή αλλιώς AMD, σε υγιή άτομα μέσης ηλικίας, σύμφωνα με μια μικρή, τυχαιοποιημένη δοκιμή που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.

Η AMD είναι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους και εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερα από 11 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και 170 εκατομμύρια παγκοσμίως.
“Η AMD επηρεάζει το κεντρικό οπτικό σας πεδίο και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να διαβάζετε ή να αναγνωρίζετε πρόσωπα”, δήλωσε ο Glenn Yiu, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Επιστημών Όρασης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 13 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 45 έως 65 ετών που κατανάλωναν 28 γραμμάρια (περίπου μία ουγγιά ή μία χούφτα) μούρα γκότζι πέντε φορές την εβδομάδα για 90 ημέρες αύξησαν την πυκνότητα των προστατευτικών χρωστικών ουσιών στα μάτια τους. Αντίθετα, 14 συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωσαν ένα εμπορικό συμπλήρωμα για την υγεία των ματιών κατά την ίδια περίοδο δεν παρουσίασαν αύξηση.
Οι χρωστικές ουσίες που αυξήθηκαν στην ομάδα που έτρωγε μούρα γκότζι, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, φιλτράρουν το επιβλαβές μπλε φως και παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία. Και τα δύο βοηθούν στην προστασία των ματιών κατά τη διάρκεια της γήρανσης.
“Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι σαν αντηλιακό για τα μάτια σας”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Xiang Li, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πρόγραμμα Διατροφικής Βιολογίας.
“Όσο υψηλότερη είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στον αμφιβληστροειδή σας, τόσο μεγαλύτερη προστασία έχετε. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ακόμη και σε φυσιολογικά υγιή μάτια, αυτές οι οπτικές χρωστικές ουσίες μπορούν να αυξηθούν με μια μικρή ημερήσια μερίδα μούρων γκότζι”, δήλωσε ο Li.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.
Τα μούρα γκότζι είναι ο καρπός του Lycium chinense και του Lycium barbarum, δύο ειδών θαμνώνων που βρίσκονται στη βορειοδυτική Κίνα. Τα αποξηραμένα μούρα αποτελούν κοινό συστατικό σε κινεζικές σούπες και είναι δημοφιλή ως τσάι από βότανα. Μοιάζουν με τις σταφίδες και τρώγονται ως σνακ.
Στην κινεζική ιατρική, τα μούρα γκότζι λέγεται ότι έχουν ιδιότητες “φωτεινότητας των ματιών”. Η Li μεγάλωσε στη βόρεια Κίνα και έγινε περίεργη για το αν υπήρχαν φυσιολογικές ιδιότητες στη “φωτεινότητα των ματιών”.
“Υπάρχουν πολλοί τύποι οφθαλμικών παθήσεων, οπότε δεν είναι σαφές σε ποια ασθένεια στοχεύει η “φωτεινότητα των ματιών””, δήλωσε ο Li.
Ερεύνησε τις βιοδραστικές ενώσεις στα μούρα γκότζι και διαπίστωσε ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την AMD. Η μορφή της ζεαξανθίνης στα μούρα γκότζι είναι επίσης μια εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη μορφή, σύμφωνα με τη Li, που σημαίνει ότι απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σύστημα, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει.
Η τρέχουσα θεραπεία για τα ενδιάμεσα στάδια της AMD χρησιμοποιεί ειδικά συμπληρώματα διατροφής, που ονομάζονται AREDS, τα οποία περιέχουν βιταμίνες C, E, ψευδάργυρο, χαλκό και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Καμία γνωστή θεραπεία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάσει τα πρώιμα στάδια της AMD.
Η αιτία της AMD είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική, σύμφωνα με τον Yiu, και περιλαμβάνει ένα μείγμα γενετικών κινδύνων, αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η έκθεση στον ήλιο. Τα πρώιμα στάδια της AMD δεν έχουν συμπτώματα- ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν την AMD και άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης.
“Η μελέτη μας δείχνει ότι τα μούρα γκότζι, τα οποία είναι μια φυσική πηγή τροφής, μπορούν να βελτιώσουν τις χρωστικές ουσίες της ωχράς κηλίδας των υγιών συμμετεχόντων πέρα από τη λήψη υψηλής δόσης συμπληρωμάτων διατροφής”, δήλωσε ο Yiu. “Το επόμενο βήμα της έρευνάς μας θα είναι να εξετάσουμε τα goji berries σε ασθενείς με AMD σε πρώιμο στάδιο”.
Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το μέγεθος της μελέτης ήταν μικρό και θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες.
front-storiesγκότζιμούρα γκότζι