Γρίπη των χοίρων: Τι ακολουθεί μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Βρετανοί υγειονομικοί υπάλληλοι επιβεβαίωσαν ότι ένα άτομο στο Βόρειο Γιορκσάιρ μολύνθηκε από ένα νέο γενετικό στέλεχος γρίπης, παρόμοιο με αυτόν των χοίρων.

Η υπηρεσία προστασίας της δημόσιας υγείας (UKHSA) δημοσίευσε το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των γεγονότων, το οποίο ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου με μια επίσκεψη σε γιατρό. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν 1-4 ημέρες μετά, με το άτομο να επισκέπτεται τον γιατρό για κοινά συμπτώματα γρίπης, όπως εξάντληση, θερμοκρασία, βήχα και πονόλαιμο.

Η μετάδοση παραμένει μυστήριο, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι δεν συνδέεται με χοίρους ή άλλα ζώα. Κατά την επίσκεψη, ο γενικός ιατρός πραγματοποίησε εξέταση επιχρίσματος, μια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της δημόσιας υγείας. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ένα νέο ιό, τον A(H1N2)v, παρόμοιο με τον ιό των χοίρων. Ενώ οι χοίροι μεταφέρουν τέτοιους ιούς, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο παραμένει απίθανη.

Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αν και η πρώτη περίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ήπια και δεν υπάρχουν σημάδια ευρείας μετάδοσης. Οι αναλύσεις συνεχίζονται για την κατανόηση του ιού και τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης.

Συνεπώς, τι είναι αυτό; Οι αξιωματούχοι το ονομάζουν γρίπη A(H1N2)v αντί για τη γνωστή γρίπη των χοίρων. Πρόκειται για έναν τύπο γρίπης, αντίστοιχος με τη χειμερινή γρίπη για την οποία πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται σε εμβολιασμό. Ενώ είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον ιό που επικρατεί στους χοίρους στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή, διαφέρει ελαφρώς από τον τύπο που συνήθως επηρεάζει τους ανθρώπους. Είναι σπάνιο οι χοίροι να μεταδίδουν τους ιούς της γρίπης στους ανθρώπους, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίστροφο.

Η καθηγήτρια Isabel Oliver, επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη του UKHSA, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι γνωρίζουν περιστασιακές περιπτώσεις εντοπισμού ιών όπως αυτός που υπάρχει σε χοίρους, οι οποίοι συχνά αναφέρονται ως ιοί της γρίπης των χοίρων, ακόμη και σε ανθρώπους. Υπήρξε παρόμοιο αλλά όχι πανομοιότυπο περιστατικό ανθρώπινης “γρίπης των χοίρων” στις ΗΠΑ φέτος, ενώ περίπου 50 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από το 2005.

 

Θα μπορούσε να μεταδοθεί σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους τώρα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και θα μπορούσε να απογειωθεί στους ανθρώπους, αυτό είναι απίθανο. Παρακολουθούν στενά για να δουν τον κίνδυνο, εάν υπάρχει, αυτό το τελευταίο κρούσμα για τον ευρύτερο πληθυσμό. Αυτή η πρώτη και – μέχρι στιγμής – μοναδική περίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ήπια, αν και τα συμπτώματα του ατόμου ήταν αρκετά άσχημα για να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.Έκτοτε έχουν αναρρώσει πλήρως, αλλά αυτό από μόνο του δεν μας λέει τίποτα για τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού ή τον κίνδυνο για ευάλωτες ομάδες, λέει ο Δρ Andrew Catchpole, ειδικός σε ιούς που εργάζεται για έναν ερευνητικό οργανισμό που ονομάζεται hVIVO. «Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την ηλικία και τη συνολική κατάσταση της υγείας του μολυσμένου ατόμου, επομένως δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο που θα περιμέναμε να αναρρώσει από τη γρίπη χωρίς παρέμβαση», είπε.

Μόλις το UKHSA έλαβε τα αποτελέσματα των εξετάσεων, επικοινώνησε με το ενδιαφερόμενο άτομο και τις στενές του επαφές. Ευτυχώς, το άτομο δεν είχε βγει σε καμία μεγάλη εκδήλωση, επομένως δεν είχε τεράστιο αριθμό επαφών για εντοπισμό. Αυτές οι επαφές ενημερώθηκαν ότι θα μπορούσαν να είναι μολυσματικές και ότι θα πρέπει να απομονωθούν εν αναμονή αρνητικού αποτελέσματος του τεστ, είπε το UKHSA στο BBC News Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη σημάδι ότι ο ιός έχει ή θα εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Συνήθως οι ιοί που αποκτώνται από χοίρους δεν μεταδίδονται εύκολα από άτομο σε άτομο. Αλλά το UKHSA λέει ότι θα συνεχίσει να ερευνά.

Ο Δρ Will Welfare, Διευθυντής Περιστατικών του UKHSA, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύουμε αυτόν τον ιό σε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις λάβουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ξεκινάμε αμέσως τη συνεργασία με τους συνεργάτες μας για να μάθουμε ό,τι μπορούμε για αυτόν.

Η έρευνά μας συνεχίζεται με ρυθμούς και θα δημοσιεύσουμε περαιτέρω πληροφορίες σε εύθετο χρόνο. «Χάρη στην τακτική μας επιτήρηση και τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε αυτόν τον ιό, φέρνοντάς μας σε πιο ισχυρή θέση να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά του και να μειώσουμε οποιαδήποτε πιθανή εξάπλωση».

Ο ειδικός σε ιούς Δρ Andrew Catchpole λέει ότι οι χοίροι είναι μια κοινή πηγή νέων στελεχών γρίπης, επειδή μπορούν να κολλήσουν ιούς γρίπης από ανθρώπους και πτηνά που στη συνέχεια αναμειγνύονται και δημιουργούν νέες εκδοχές.

Γενικά, ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν και να μεταδοθούν αποτελεσματικά στους ανθρώπους.Ο καθηγητής John Edmunds, από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, λέει ότι είναι σωστό να είμαστε προσεκτικοί: “Αν και αυτά τα γεγονότα συνήθως οδηγούν σε ιούς που δυσκολεύονται να μεταδοθούν στους νέους ξενιστές τους, υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος να μπορούν. πρέπει να διερευνηθεί προσεκτικά».

Η καθηγήτρια Isabel Oliver είπε ότι ενώ μπορεί να υπήρξε κάποια περιορισμένη εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από ένα μεγάλο ξέσπασμα.

γρίπη χοίρωνfront-storiesγρίπη των χοίρων