Γρίπη των πτηνών: η Ρωσία αναφέρει τα πρώτα κρούσματα του ιού σε ανθρώπους

Τα πρώτα κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους κατέγραψε η Ρωσία. Μάλιστα, η αναφορά του περιστατικού έγινε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή στη Ρωσία Rospotrebnazor, Άννα Πόποβα. 
 
Ο ιός με την ονομασία ΑΗ5Ν8, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα δεν είναι μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων. Η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 “Πριν από μερικές ημέρες επιβεβαιωθήκαμε για τα αποτελέσματά μας”. 
 
Συγκεκριμένα, επτά εργαζόμενοι σε μονάδα πουλερικών στη Νότια Ρωσία, μολύνθηκαν από το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών ΑΗ5Ν8, τον Δεκέμβριο του 2020. Η Άννα Πόποβα δήλωσε σχετικά με την πορεία της υγείας των ατόμων αυτών ότι έχουν αναρρώσει πλήρως και είναι καλά στην υγεία τους με την κατάσταση στη χώρα να μην εξελίσσεται περαιτέρω. 
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν μας έχει απασχολήσει ένα άλλο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, το οποίο μεταδιδόταν στους ανθρώπους και αυτό ήταν το Η5Ν1.
Ρωσίαγρίπη των πτηνώνΑΗ5Ν8